Караянчева до ЦИК: Шефът на РИК в Кърджали еднолично е отворил стаичката, в която се съхраняват 247 000 бюлетини! Легитимен ли ще бъде вотът на 5-ти?

„Уведомявам Ви, че днес, 30 септември 2014 г, председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Кърджали Беркант Барзат еднолично е разрешил да бъде отворено помещението, в което се съхраняват изборните книжа и вътре да бъде допуснат техническият екип на Областната администрация.  Обезпокоителното е, че на огледа не е присъствал представител на РИК, въпреки че именно РИК има ангажимента да контролира транспортирането, съхранението и разпределението на книжата”,  твърди водачът на листата на ГЕРБ в област Кърджали Цвета Караянчева в жалба до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.
В жалбата си Караянчева припомня, че на свое заседание на 29 септември членовете на РИК са определили датите 1 и 2 октомври, съответно сряда и четвъртък, за упражняване на контрол върху разпределението на бюлетините в определеното от областния управител помещение и са се договорили това да става в присъствието на поне двама представители на РИК от различни политически сили, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.
„Г-н Барзат обаче е нарушил взетото от РИК решение, с което поставя под съмнение неприкосновеността на изборните книжа и легитимността на предстоящия вот.  Като председател на РИК Барзат за пореден път нарушава правилата, а действията му създават предпоставки за контролиран вот.
Както първи 24rodopi.com писа, 247 000 бюлетини бяха доставени вчера в Кърджали. Получените бюлетини за вота пристигнаха от печатницата на БНП в София под строга охрана на МВР.
259 хиляди са избирателите в 9-ти Кърджалийски многомандатен район. Те ще гласуват в 449 секции.
24rodopi.com
hard admin

*

Top