Караянчева: Евродепутът от ГЕРБ Мария Габриел извоюва повече пари за фермерите ни

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел извоюва запазване на субсидиите за българските тютюнопроизводители, съобщи народният представител от Кърджали Цвета Караянчева след разговор с г-жа Габриел. Това бе регламентирано с приемането на ключова за България поправка при гласуването на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 година в Страсбург. Според предложението на ЕНП, страните-членки на ЕС ще могат да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори с икономическа, социална и екологична насоченост.
Това означава, че у нас вече ще могат да се дават субсидии за тютюнопроизводителите, овощарите, животновъдите и зеленчукопроизводителите. В този пакет попада и субсидирането на маслодайните култури. Ще има и обвързано с производството плащане на животновъди, които не притежават по-голямата част от земята, която ползват, се казва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.
По отношение на директните плащания, Европарламентът е приел по-справедливо разпределение на средствата между страните-членки, съобщи още Караянчева. Националните пакети за директните плащания ще бъдат адаптирани, така че за държавите-членки с настоящо равнище от директни плащания на хектар под 70% от средната стойност за ЕС, увеличаването ще е с 30%. За държави-членки с равнище на директни плащания между 70 и 80% от средната стойност, увеличаването ще е с 25%, а в тези държави-членки, които получават повече от 80% от средното – с 10%.
По време на гласуването в Страсбург евродепутатите са приели и предложена от Мария Габриел поправка, засягаща пчеларския сектор. В новата схема за подпомагане на пчеларите субсидиите вече ще се плащат не за кошер, а за всяко отделно пчелно семейство. По този начин българският мед ще може успешно да се конкурира на европейския пазар, а усилията на българските производители ще бъдат възнаградени.

Европарламентът също така потвърди тавана на директните плащания и те остават 300 хиляди евро. Малките фермери ще бъдат подпомагани по решение на държавите-членки, като единичната сума за подкрепа се увеличава до 1 500 евро, което ще позволи включването на повече малки ферми по схемата. Евродепутатите гласува и за запазване на правата на засаждане на лозя до 2030 г., което е важен момент за винопроизводството и винопроизводителите в България.

—————————————————————–
Намери купувач за твоята кола лесно!

hard admin

*

Top