Караянчева към Багдасаров: Подготвихме модерен образователен закон, не залагайте на политически инат

„Изненадана съм, че като преподавател с дългогодишен стаж, директор на гимназия и понастоящем заместник-председател на комисията по образование в парламента г-н Багдасаров не познава текстовете на проектозакона за предучилищното и училищното образование и не си е направил труда да проследи пътя от първите поправки до внасянето му в пленарна зала”. С тези думи реагира народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Повод за това бе острата реакция на другия народен представител от Кърджали в парламента, който не спести критиките си към проектозакона внесен от ГЕРБ. По думите на Милко Багдасаров в 350-те страници на проекта думата учител се споменава само веднъж.
„През последните три години законопроектът е обсъждан многократно в работни групи и кръгли маси в цялата страна, в изработването му са участвали учители, родители, психолози, научните среди, местната власт и над 100 неправителствени организации.

В документа са отразени конструктивните предложения на всички заинтересовани страни, включително и на депутатите от левицата, и е несериозно да се твърди, че ГЕРБ, като автор и вносител на закона, има безотговорно отношение към него”, подчерта Караянчева. „Правилникът на НС, чл. 49, ал.7, позволява на опозицията всяка първа сряда от месеца да предлага своя точка в дневния ред и след като управляващото мнозинство задържа разглеждането му повече от 7 месеца, единственият начин да влезе в зала бе да го предложим ние. Този закон е жизнено необходим, защото предлага нова философия на училищното образование. Той не обслужва ГЕРБ, а е адаптиран към нуждите на българското училище, което повече от 20 г. отчаяно чака да бъде приет нов, модерен, проевропейски образователен закон, изчистен от клишета и архаизми. Колкото до мястото и ролята на учителя, неговото кариерно развитие, мерки за подкрепа и квалификация – за тях има отделен раздел в законопроекта и вие, г-н Багдасаров, като представител на съсловието, трябва да сте го чели внимателно. Ако искате системата на българското образование да се развива динамично, прозрачно и да подготвя грамотни деца, не залагайте на политическия инат, а на разума. Ако ябълката на раздора е авторството на закона, то сега статутът на управляващи ви дава възможност да нанесете поправките, които намирате за уместни, но не ви дава правото да охулите и зачеркнете един добър законопроект, само защото не сте го направили и внесли вие”, категорична е Караянчева.

hard admin

*

Top