Караянчева към министър Клисарова: Възстановете училището в селото на Ремзи Осман, закрихте го заради директор от ГЕРБ!

Народният представител Цвета Караянчева вкара проблема с училището в селото на бившия депутат Ремзи Осман в Народното събрание. Тя упрекна по време на петъчния контрол образователния министър д-р Анелия Клисарова, че се е поддала на политически натиск и е позволила да бъде закрито основно училище „Н.Й.Вапцаров” в село Бели вир, община Черноочене. От трибуната на парламента Караянчева отправи питане до министър Клисарова във връзка със затварянето на школото и настоя решението да бъде преразгледано, тъй като не почива на  принципни аргументи, а е плод на груба политическа намеса и опит за саморазправа с директора  – симпатизант на ГЕРБ и член на Общинската избирателна комисия. Караянчева попита защо след като училището е закрито, в двора му се строи спортен комплекс по европейски проект и каква ще е съдбата на изцяло реновираната му материална база.  
ОУ «Никола Вапцаров» в село Бели вир бе закрито със заповед на министъра през месец август, въпреки несъгласието на регионалния инспекторат, посочи Караянчева. Като средищно учебно заведение, в него се обучаваха 36 деца от няколко съседни села и махали. Училището бе с по-модерна база и в по-добра финансова кондиция от близките училища в Лясково и Житница. По информация на директора за следващата учебна година 2013/2014-та са били  подадени 38 молби от родители на ученици, които заявиха желание децата им да учат в Бели вир и събраха подписка за запазването на школото. Сега децата са извозвани до други училища, а голяма част дори са се прехвърлили в Кърджали.
Освен неудобство за децата, които се налага да пътуват по 20-30 км,  закриването на училището създаде проблем и със заетостта на персонала. 12-те учители и техният директор са без работа, заяви Караянчева.
hard admin

*

Top