Караянчева: Наблюдава се наплив на гърци в Кърджалийско основно с цел покупки

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, избрана от 9-ти многомандатен избирателен район – Кърджали, коментира в интервю за радио „Фокус” последиците от гръцката криза в района.
Г-жо Караянчева, как се отразява кризата в Гърция на бизнеса и туризма в община Кърджали?
Засега не може да се даде точната статистика, но се забелязва в пограничните общини, като Кирково например, че много от гръцкото население пазарува хранителни продукти, строителни материали и бензин. Общо взето в изминалите няколко месеца, преди дори да стане толкова тежко положението в Гърция, хората, които идваха от там в област Кърджали не бяха туристи, а по-скоро пазаруващи, както и хора, които посещаваха големите търговки вериги. Сега интересът се е засилил, защото коментират, че в България цените и на хранителните продукти, и на строителните материали и на бензина са много по-ниски отколкото в Гърция. Така, че в последните няколко седмици се наблюдава наплив на гърци на територията на област Кърджали, основно с цел покупки.
Има ли гръцки фирми в района, които изпитват затрудненията при плащането на работните заплати?
Нямам такава информация. Нормално се движат нещата, но може би е въпрос на време това да се случи, защото гръцката икономика изпитва проблем. Тези гръцки фирми са позиционирани в България, така че може и да не им се отрази толкова много.
Има много български фирми, които изнасят суровини и продукция за Гърция. Какво се случва с тях в момента?
Няма някаква особен трус в тези отношения, но в крайна сметка. Всичко е въпрос на време. Остава да видим, какво ще се случи в неделя, какво ще предложи премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Засега нещата са относително спокойни, няма нещо, което да показва, че има стресова ситуация в Гърция, освен този завишен наплив на гърци, които пазаруват. Забелязва се, че трафикът от румънски туристи, който вече 2-3 години минава през Кърджали е почти същият. Като, че ли туристите от Румъния продължават да пътуват. Същото се отнася и за хората, за жителите на област Кърджали, които традиционно ходят по един, два, три дни на море в почивните дни.
Ако нещата не се развият добре за Гърция, очакват ли се фалити на местни фирми и в кой отрасли?
Може би ще има такъв трус в област Кърджали, защото тук имаме една, две шивашки фирми. Развива се основно шивашката промишленост. Така, че се надявам това да не се отрази до такава степен, защото всяко фалирало предприятие води със себе си и освободена работна ръка. Това ще натежи и на пазара на труда и тези хора ще се влеят в редиците на социално слабите, а това не е добре за българската икономика.
Разтревожени ли са хората от област Кърджали от случващото се в Гърция? Какви са вашите впечатления след разговори с тях?
Не мисля, че са притеснени. Хората си имат лични проблеми и се интересуват от проблемите на България. Естествено, не може да не ги притеснява и това, което се случва и в Гърция, но не мисля, в никакъв случай, че е нещо, заради, което са прекалено обезпокоени. Просто наблюдават с интерес, какво ще се случи, естествено и с известна доза безпокойство.
24rodopi.com
hard admin

*

Top