Караянчева: Назначенията на БСП и ДПС са страшни, и за 10 години не можем да ги стигнем! Отговорът: „Калинките“ са символ на управлението на ГЕРБ

„Вашите назначения са много по-страшни и ние не можем да ви стигнем и за 10 години”, с тези думи народният представител от Кърджали Цвета Караянчева се обърна от парламентарната трибуна към БСП и ДПС.
Тя декларира, че ГЕРБ ще подкрепи създаването така нар. „комисия за „калинките”. „От нищо не ни е страх, но проверката й трябва да бъде удължена до октомври 2013 г. Директори на държавни служби са отстранявани само защото са назначени от ГЕРБ, без никой да се интересува от професионалните им качества”, каза Караянчева.
Масовото назначаване на “калинки” се превърна в символ на управлението на ГЕРБ, отговори Четин Казак от ДПС, който представи проекта. Политически назначения винаги е имало, но в такива мащаби и по такъв брутален начин, както по време на управлението на ГЕРБ, не е имало и се надявам никога да няма, допълни Казак.
Според него тогава партията се е сляла с държавата и ГЕРБ са узурпирали цялата власт. Не получихме отговор кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд “Земеделие”, кой предложи трима министри на здравеопазването, коментира депутатът от ДПС.
Със 186 гласа “за”, без нито един “против” и едни “въздържал се” мнозинството в парламента реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и други държавни структури.
Периодът на проверката включва август 2009 г. – до март 2013 г. Комисията беше оглавена от депутата от БСП Таско Ерменков.  В нея ще влязат осем депутати на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.
Комисията ще работи два месеца. С 88 гласа “за”, 65 – против и 40 въздържали се беше отхвърлено предложението на ГЕРБ времето на проверка на комисията да бъде удължено до 31 октомври 2013 г.
Предложението за създаването беше внесено от ДПС.
hard admin

*

Top