Караянчева пита в парламента: Г-н Премиер, кога ще се отвори Кърджали-Подкова?!

Пътната отсечка към „Маказа” Кърджали-Подкова влиза в дневния ред на парламента. Министър-председателят Пламен Орешарски ще трябва да отговаря на въпроса защо четири месеца след пусковия срок – 1 октомври 2013 г., отсечката не е въведена в експлоатация. Питането е внесено от народния представител Цвета Караянчева, с което тя настоява за поставяне на актуална дата за отварянето на пътя. Както първи 24rodopi.com писа, 24-километровата отсечка ще бъде открита на 4 февруари от строителния министър Десислава Терзиева.
„След отварянето на пътя разстоянието от Кърджали до Комотини ще се изминава за един час. До момента обаче няма еднозначен отговор кога в участъка от спирка „Джебел” до Подкова ще може да се пътува и защо откриването му се бави”, се казва в писмото на Караянчева. „В медийното пространство се появяват нееднозначни версии за закъснението – от неизплатени обезщетения на собственици на отчуждени земи до възникнали хидрогеоложки промени и нередности с документацията. В тази връзка Ви моля да отговорите кога ще приключат законовите процедури, кога ще бъде подписан акт 16 и пътят ще бъде отворен за движение”, настоява депутатът. „По време на своя управленски мандат правителството на ГЕРБ направи максималното – и като организация, и като инвестиции за ускоряването на строителните работи, изграждането на ККПП „Маказа” и отварянето на поредната заключена врата към Гърция. Надявам се кабинетът „Орешарски” да продължи започнатото и да изпълни поетите ангажименти към населението от двете страни на българо-гръцката граница”, заявява Караянчева.

В писмото си тя припомня, че строителството на втория лот от пътя през Маказа стартира на 1 септември 2011 г, при управлението на ПП ГЕРБ, със средства от оперативна програма „Транспорт”. Търгът за изпълнител на обекта бе спечелен от консорциума „Кърджали – Подкова”. В рамките на проекта бе рехабилитирана 8-километровата пътна отсечка от областния център Кърджали до разклона за град Джебел, както и възловото кръстовище за кв. „Веселчане”. Изпълнено бе 24 км ново строителство на пътя до село Подкова, който се свързва с готовия участък до гръцката граница, изградена бе и 2,3 -километрова пътна връзка за село Фотиново. В участъка от Джебел до Подкова бяха построени 99 водостока, 6 моста, 2 селскостопански надлеза и 9 кръстовища. Пътят е част от европейската пътна мрежа и очакванията към него са не само да даде тласък на търговията и туризма и да предизвика икономическо оживление в регион Кърджали, а и да създаде условия за развитие на всички области, които прекосява коридор № 9 – от Русе до южната ни граница. Срокът за изпълнение на обекта бе 25 месеца и той изтече на 1 октомври 2013 г. Четири месеца по-късно пътят все още не е пуснат в експлоатация, въпреки, че ГКПП „Маказа” бе официално открит на 9 септември 2013 г. и през него ежедневно преминават стотици български и гръцки туристи с лекотоварни автомобили.

hard admin

*

Top