Караянчева: Спиш ли спокойно след евтиния пиар, Михалевски? ОЦК е далеч от Смолян, а металурзите не знаеха за какво са ги докарали в парламента!

„Димчо Михалевски, като депутат от Смолянския регион, си няма и представа от случващото се в ОЦК-Кърджали. Като бивш строителен зам.-министър господин Взезнайко трябваше да е малко по-информиран когато си позволява да коментира и проекта за воден цикъл на града”. Това обяви пред медиите народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева по повод изявленията на червения депутат за дискриминация от страна на управляващите към региона.

Припомняме, че Михалевски призова от ГЕРБ да положат усилия и подкрепят предложените от БСП предложения по два законопроекта, касаещи гарантирането на вземанията на работниците и служителите на предприятия при обявяване в несъстоятелност на работодателя.

„Още през месец март, след заповеди на премиера и социалният министър, в Кърджали бе създадено звено в работна сила, което да обработва по-бързо молбите на металурзите от ОЦК. До момента са попълнени 600 искови молби, заведени са 430 дела, извадени са 110 изпълнителни листа, а над 30 работници вече са успели да вземат от предприятието дължимите им суми”, заяви Караянчева. Тя добави, че според закона, Фондът гарантира вземанията на работниците единствено ако предприятието влезе в процедура по несъстоятелност.

Досега обаче само 2 подобни искания от фирми-доставчици са депозирани в съда. „В момента ОЦК продължава да е действащо предприятие. Михалевски заведе няколко работници на заседание на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, които аз случайно срещнах и те дори не знаеха за какво са там. Искам да попитам, сега Михалевски дали спи по-спокойно след евтиния си пиар?”, добави Караянчева.

Според нея бившият зам.-министър не е запознат и с водния цикъл на града. Караянчева нарече колегата си от БСП „лъжец”, заради споменатата от него сума, с която Община Кърджали трябва да съфинансира проекта. „Водният цикъл е на стойност 72 млн. лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 68 млн. лв., а останалата част трябва да се осигури от местната хазна, а не както заяви Михалевски-21 млн. лв.

Липса на актове за одобрение на колекторите, както и ситуираната в заливателен район пречиствателна станция са част от проблемите, заради които проектът е върнат. Също така, от Община Кърджали до момента не са предоставили заявление за еквивалент жители”, заяви Караянчева, цитирайки справка от Министерството на регионалното развитие.

hard admin

*

Top