„Кафето на толерантността“ в Кърджали вече е история – мюфтията избра партия ДОСТ, отказа да седне на маса с кмета и свещеника

Форматът „Кафето на толерантността”, който от 10 години на 3 март беше запазена марка за кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Бейхан Мехмед, вече е история.
Мюфтията подкрепя Лютви Местан и партията му „Демократи за отговорност, свобода и достойнство” (ДОСТ) и няма да седне на една маса с кмета и свещеника. Бейхан Мехмед не участва и в тържеството за 3 март пред Паметника на освободителите.
От 10 години битува традицията кметът, свещеникът и мюфтията да пият кафе по обяд, след тържеството за Освобождението на България.
“Правим го в едно и също заведение, където сядат и българи, и турци. По този начин заявяваме колко е важно разбирателството и добруването между всички жители на този край. Без разлика на религиозна и етническа принадлежност”, казваше всяка година на 3 март кметът. Избраното заведение – „Кафенето на Байрям”, е на метри от площад „Освобождение” и Паметника на освободителите.
„Няма причина, поради която ние да не можем да седнем заедно на кафе. В противен случай, става въпрос за разделение. Наша отговорност е моделът, завещан ни от  прадедите ни, да продължи да съществува. Последните събития (акциите на феновете в страната, които потрошиха Джумая джамия в Пловдив, а 30-ина от тях дойдоха да протестират и пред Съдебната палата в Кърджали преди делото по казуса „Историческият музей на държавата ли е или на мюфтийството” – б. р.) показват, че този модел се възприема от кърджалийци, но пък пречи и е трън в очите на живеещите извън Кърджали”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по време на традиционното третомартенско кафе м. г.
„Кърджали е общ дом и за българи, и за турци, и ако на някой не му харесва, проблемът си е негов. Националният ни празник е празник, когато сме заедно. Толерантността в Кърджали е пример за цялата нация”, отбеляза още кметът.
„Тази година за първи път изпитах колебание дали да почерпя  мюфтията с кафе. В нашето общество се прокрадва едно неразбиране, че може да има приятелство между българи и турци”, не скри огорчението си свещеникът преди година.
„Аз и отец Петър като духовни лица се молим за развитието и успеха на Кърджали”, каза на последното си „кафе на толерантността мюфтията Бейхан Мехмед.
24rodopi.com
hard admin

*

Top