Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов – почетни граждани на Кърджали

Основателят на читалище „Обединение” Кирил Ванков и десетократният световен шампион по свободна борба Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени от Общинския съвет в Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали”. Това ще стане на тържествената сесия по случай празника на града-21 октомври. Званието Кирил Ванков ще получи посмъртно.
Със заповед на кмета Хасан Азис с “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен ще бъде награден и дългогодишният просветен деец доц. Петко Кръстев.
В „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” ще бъдат наградени с “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен дългогодишният културен деятел Тодор Момчилов и по случай 100-годишнината от създаването на СОУ „Отец Паисий” отличието посмъртно ще получи и първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова.
Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянни комисии. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.
 
Номинираните
 
Преди сто години Кирил Ванков създава първия културен институт в Кърджали -читалище “Обединение”. През 1913 г. е избран за председател на читалищното настоятелство и назначен за околийски училищен инспектор. Негова е идеята за откриване на първото светско училище в Кърджали.
Исмаил Юсеинов е многократен Републикански, Европейски и Световен шампион. С високото си спортно майсторство и постижения е издигал авторитета на община Кърджали в национален и международен план, превръщайки се в еталон за подрастващите поколения. В момента продължава своята активна спортна дейност, като преди броени дни е спечелил десетата си световна титла по свободна борба за ветерани.
Номинираният за морална награда “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен дългогодишен просветен деец доц. Петко Кръстев е автор на десетки научни публикации, популярни статии и книги. За педагогическата и научно-професионалната си дейност е награден в областта на образованието и културата с орден „Кирил и Методий” първа степен.
С “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен, посмъртно е номинирана и първата учителка Параскева Ванкова, съпруга на Кирил Ванков. През 1913 г. е назначена за преподавател в първото светско училище в Кърджали.

И дългогодишният деятел на културата Тодор Момчилов е сред номинираните за морална награда “Почетен знак-Герб на община Кърджали”-златен. Кариерата си започва, като главен художествен ръководител на първия танцов състав. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен и хореограф І категория.

—————————————————————–
Посрещнете 8-ми декември със sпециална оферта за всички студенти в хотел Рила

hard admin

*

Top