Клати се столът на Николина Ангелкова! Депутат прогнозира, че кърджалийката ще оцелее при първите рокади в кабинета

Кърджалийката Николина Ангелкова, която е в правителството от квотата на Росен Плевнелиев, е сред спряганите за смяна министри. Нови лица ще влязат в изпълнителната власт около Коледа, а кабинетът “Борисов 2” ще е с променен състав в началото на новата 2016 година, съобщават агенците Пик и Блиц и столични вестници.
Най-сигурно засега било, че премиерът ще се раздели с трима министри – правосъдния Христо Иванов (провалил се със съдебната реформа и ожесточил отношенията си с прокурори и политици), образователния Тодор Танев (за когото няма подкрепа в самия Реформаторски блок) и военния Николай Ненчев, неприеман от цялата армейска общност у нас.
За поста на Христо Иванов сигурен фаворит е вицепремиерката Меглена Кунева. Нейният колега Даниел Вълчев щял да се върне в образователното ведомство, след като изкара четири години там при Тройната коалиция и правителството на Станишев. И Кунева, и Вълчев ще срещнат подкрепа в гилдиите си, тъй като са експерти, коментират близки до кабинета.
За стола на Ненчев упорито се спряга името на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Той е изпаднал в тежък вътрешнокоалиционен конфликт с доскорошния си съюзник Валери Симеонов от НФСБ. На карта е самото съществуване на Патриотичния фронт. Предполага се, че ако Каракачанов вземе отбраната, хората на Симеонов ще минат в твърда опозиция на властта.
Срещу Каракачанов имало и други възражения – от типа на “принадлежност към Държавна сигурност” и “минали топли контакти с Цветан Василев”.
Сред нарочените за смяна са и енергийната министърка Теменужка Петрова, като за мястото ѝ се обсъжда името на Делян Добрев, както и шефката на туризма Николина Ангелкова, смятана за твърде близка до президента Росен Плевнелиев, пише Пик.
„Вярно е, че туризмът отчете слаб сезон тази година и отново имаше проблеми от организационно естество по Черноморието, но стратегия не се гради за месеци. Освен това нека не забравяме, че Плевнелиев все още е човекът на ГЕРБ в Президенството. А това означава, че докато няма открит разрив между Бойко Борисов и настоящия държавен глава, Ангелкова ще остане на поста си”, коментира пред 24rodopi.com народен представител от управляващата коалиция.
Ще припомним, че Николина Ангелкова е родом от Крумовград, но е израсла в кърджалийския квартал „Гледка”. Баща й е от водещите бизнесмени в Кърджали.
24rodopi.com
hard admin

*

Top