„Клисарят” разкри огромния талант на кърджалийци, нашите „французи” с „Бронзова маска” във Варна

Трупа от Езиковата гимназия в Кърджали получи „Бронзова маска” на Двадесетия международен фестивал на училищния франкофонски театър, който се състоя във Варна. Възпитаниците на френските паралелки се състезаваха в остра конкуренция на 17 езикови гимназии от България, Румъния, Македония, Украйна и Полша. Само от София бяха представени 4 гимназии, от Варна-3, а по една от Велико Търново, Добрич, Бургас, Стара Загора, Ловеч, Благоевград. Първо място и „Златна маска” спечели училище от Варна, втора награда бе за гимназия от Добрич.
Кърджалийската трупа бе в състав Николина Христова, Милица Петрова, Мелис Мехмед, Джунает Сюлейман, Айше Исмаил, Веселина Тонкова, Иван Краев. Те поставиха пиесата “Клисарят” по мотиви на “Парижката Света Богородица” от Виктор Юго. Постановката е посветена на честването на 850 години от построяването на катедралата Нотр Дам в Париж. Режисьор на спектакъла е младият актьор от Кърджали Атанас Атанасов.
Трупата от Езиковата обра овациите на публиката и бе изпратена с възгласи “Браво!”. Следващият ден тя бе най-коментирана от участниците във фестивала. Всеки един от нашите актьори от Езиковата, получи диплом подписан от Жан Мишел Барт от Френският институт в България.
Това е втората Бронзова маска, която Езиковата печели на такъв форум. Първата е с постановката „Тримата мускетари”, отново под режисурата на Атанас Атанасов.
Георги Кулов
 
hard admin

*

Top