Кметовете, дайте повече пари за храната на децата!

Кметовете и представители на общински отдели в Кърджалийско да отделят повече пари в бюджета за храна в детските заведения. Това препоръчват от Регионалната здравна испекция /РЗИ/ в Кърджали след като направиха проверки и пратиха резултатите в здравното министерство.

През октомври в община Кърджали менюто на децата за ден е било за 1,65 лв., в Крумовград – за 2,20 лв., в Ардино – 1,70 лв. Храната на ден в детските градини в Момчилград, в Черноочене и Джебел струва 2 лв. В Кирково в детските градини сумата е 2,20 лв.
Инспекторите препоръчват на трапезата на децата да има зърнени храни /елда, мюсли, овесени ядки и пълнозърнест хляб/. Да им се предлага повече мляко и млечни продукти без растителни мазнини. Да се спазва изискването в 10 часа да им се предлага плод. Препоръчва се още в каймата телешкото месо да е 60 %. Рибата, прясна и охладена, да е само филе. Здравните инспектори са установили, че рядко се сервира риба, предимно скумрия. Много често е пържена, а гарнитурата е била от картофи и лютеница.
Повечето деца закусват с храна, бедна на калории, пише в заключението от проверката на РЗИ. Липсват колбасите и вареното яйце например В повечето детски градини малките ядат бял хляб наравно с пълнозърнестия.
Здравните инспектори проверяваха детските градини от 15 септември до 15 октомври, още с влизането в сила на наредба №6 за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години. Със заповед на директора на РЗИ доц. д-р Жени Стайкова, дм бе съставен екип от здравни инспектори и главен експерт по хранене и диететика. Към момента на влизане в сила на наредбата като цяло нейните изисквания се спазват, гласят резултатите.
Екипът на РЗИ проведе работни срещи с представители на общинските администрации и на детските заведения в област Кърджали. Досега не са установени нарушения. В детските градини менюто се подготвя от медицински  специалист и домакина. След това директорът трябва да го одобри.
Спасов

*

Top