Кметове бият тревога: Строителите на пътя към Маказа унищожиха десетки декари земеделски земи, мост пропада

Строителите на пътя за Маказа са лишили от поминък десетки земеделски стопани в община Момчилград, алармираха местни кметове.
Десетки декари земеделски земи са унищожени за две години,  откакто е започнало  строителството на новия път  за Маказа, посочиха кметове и жители на няколко села, през чиито землища ще минава Транснационалния коридор №9 „Егея – Дунав”.
Обвиненията към строителите бяха отправени по време на обществено обсъждане на подробния устройствен план за  преоткосиране на новия път към Маказа,  реконструкцията на водопроводи и нови пътни връзки и мерки за укрепване , отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия , удължаване на мост над река Върбица за обект път „Кърджали-Маказа” и пътна връзка „Фотиново”.  Както вече 24rodopi писа, планът  засяга землищата на селата Балабаново, Върхари, Седлари, Садовица, Птичар  и Загорско.
Най-потърпевши от преоткосирането били жителите на Садовица, където засегнатите площи били три пъти повече от отбелязаните в документите.
Забележките ще бъдат предадени на консорциума, който строи пътя, обеща инж. Дияна Манева, директор на дирекция „Отчуждителни процедури” към агенция „Пътна инфраструктура”. Тя поясни, че по трасето  на новия път се появили много „геоложки изненади” и се налагало допълнително преоткосиране.
80 на сто от новия път от спирка „Джебел” до село Подкова е вече готов, стана ясно на обсъждането.
„Строителите свалиха нивото на пътя до разклона за Садовица с десет метра. Половината ниви изчезнаха. Коритото на Върбица се измести, държа да има  подпорна стена, защото реката в един момент ще изяде пътя и ние оставаме откъснати от света”, изрази тревогата си Ергин Емин, кмет на Садовица.

Въженият мост към Седларе пък станал опасен за преминаващите по съоръжението хора. След взривовете по трасето, скала паднала в реката и се отместило коритото, като водата подкопала моста.

—————————————————————–
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж

hard admin

*

Top