Кметът: Бюджет`2014 вади Кърджали от дъното

Хасан Азис заложи на 36 913 000 лева
Минимум  21 гласа „За” изтласкване на Кърджали от финансовото дъно ще чака кметът Хасан Азис от съветниците на Общинската сесия в четвъртък. Това би било напълно достатъчно да се приеме бюджетът на общината за 2014 година. Неговата финансова рамка е в размер на 36 913 000 лева.
„Това е най-добрият бюджет за последните близо 4 години. Бих го нарекъл бюджет на изтласкването от дъното, което достигнахме по време на управлението на ГЕРБ. За първи път от години Общината има такъв скок в заложените капиталови разходи-близо 10 млн. лв.”, заяви кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. По думите му най-голям връх в този показател общината постига през 2008 г.-14 млн. лв. През следващите години обаче капиталовите разходи достигат стойности до 4 и 3 млн. лв. „Благодарение на тях и заложените външни инвестиции, през тази година в Кърджали ще бъдат реализирани близо 62 млн. лв. Това е бюджет на инвестициите”, допълни градоначалникът. Според него отново се запазват основните характеристики на бюджета от предходните години. За шеста поредна година се запазва данъчната тежест за граждани и фирми, продължава се и дофинансирането от местната хазна на дейности, за които не достигат средства от държавата. „За тази година сме предвидили за образование да бъдат отпуснати допълнителни 196 000 лева. Продължаваме активната работа и по привличане на външен финансов ресурс. Само до края на годината външните инвестиции ще бъдат 52 млн. лева”, категоричен е Азис.
Кметът отново посочи, че периодът 2009-2013 година е бил най-тежкият за местната хазна, белязан с намаляване на капиталовите разходи, държавната субсидия и увеличаване на задълженията на общината, като към момента те са в размер на 13 млн. лева. Над 8 млн. лева пък има да събира общината от свои длъжници, като над 5 млн. лв. са задълженията за такса „смет”. „През тази година Общината поема предизвикателството да увеличи събираемостта по отношение на данъци и такси. Ще водим активна политика за събирането на старите задължения, включително и със съдебни искове. Заради предприети действия спрямо събирането дълговете на общината, хазната е заплатила допълнителни над 800 000 лева за такси и комисионни”, допълни кметът. Според него бюджетът за 2014 година е напълно реален и по-добър от предходните.
Междувременно от групата на БСП заявиха, че ще се въздържат от гласуване на проектобюджета на сесията в четвъртък.
„Ние обсъдихме цялата финансова рамка както с жители на общината, така и с групите на ДПС и БСП. За поредна година от ГЕРБ не пожелаха да се включат в обсъждането”, добави Азис.
!!!на снимката: Кметът показва графика на капиталовите разходи през годините
hard admin

*

Top