Кметът на Кирково събира уникална колекция от орфеев ахат

Освен че издирва полускъпоценни камъни, Шинаси Сюлейман ги обработва – нарязва и полира

Кметът на граничната община Кирково Шинаси Сюлейман е притежател на уникална колекция от орфеев ахат. Камъкът е изключително рядък и се намира единствено край средновековната крепост Вишеград на 5 км от Кърджали, пише „24 часа”.
За първи път орфеевият ахат е бил открит в края на 80-те години. Допреди 10-ина години за находището на редкия камък са знаели малък брой хора. В момента повърхността на находището е изчерпана и за да се намери орфеев ахат, трябва да се копае на дълбочина до 2 м.
Много хора приписват на орфеевия ахат магични свойства
Вярва се, че камъкът удължава живота и увеличава творческите заложби. Шинаси Сюлейман не вярва на тези твърдения. За него камъкът е интересен със съчетанието на зеления и кафявия цвят.
Орфеевите ахати са част от колекцията на кирковския кмет. Той притежава стотици килограми полускъпоценни камъни, които е струпал в двора на дома си в с. Шопци. Колекционерът твърди, че може да каже къде и кога е открил всеки един от камъните си.
“Хобито си практикувам от около 20 г. Запали се по-голямата ми сестра. Тя беше първата, която ме научи как и къде да откривам ценните камъни”, разказа Шинаси Сюлейман.
Той допълни, че няма дере или хълм в Кърджалийско, където да не е ходил. Отварянето на ГКПП Маказа пък му дава възможност да открива камъни и в гръцката част на Източните Родопи.
Други редки камъни в колекцията на кирковския кмет са карнеолите. Открил ги е в Ивайловградско.
“Този вид камъни се използва много от бижутерите, защото при полиране стават прозрачни”, твърди Шинаси Сюлейман.
“Търсенето на камъни за мен вече се е превърнало в рефлекс. Където и да отида – независимо дали съм в някое село, за да разреша проблем, или да присъствам на събрание, че дори и по време на предизборна кампания, постоянно гледам земята”, признава Шинаси Сюлейман.
Освен че издирва полускъпоценни камъни, той ги обработва – има машина, с която нарязва на филии находките си, и друга, с която ги полира.
“Машината за рязане представлява електромотор и нож. Работи се на ниски обороти, защото вибрациите могат да повредят материала”, обяснява кметът на Кирково.
Полирането на камъните пък изисквало много време и търпение. “Използват се специални шкурки. Започва се с най-едрата, която е с грид 50, след което по-ситна и по-ситна, докато се стигне до 3000. Тогава вече камъкът става гладък като стъкло и може да се види цялото съчетание на жилки и цветове в него”, казва Шинаси Сюлейман.
Именно специалните шкурки оскъпяват хобито на колекционерите на камъни.
“Не могат да се намерят в България. Поръчвам ги от чужбина или купувам китайски”, обяснява Шинаси. Една шкурка той използва до 2 г.
“Преди да срежа някой камък, отделям доста време да го огледам
от всички страни. Важно е да прецениш точно къде и под какъв ъгъл да направиш среза, за да изпъкне най-добре красотата на природата”, казва кметът Сюлейман. Допълва, че има камъни, които не смее да обработи. Най-често това са вкаменелостите на растения и животни.
“При обиколките попадам на различни вкаменелости – най-често корали. Намирал съм идеално запазени вкаменени охльови и морски звезди. Тях само ги почиствам, без да променям нищо”, обяснява колекционерът.
Гордостта му са вкаменените части от дървета. За някои от тях той дори прави предположения от какъв вид са. Единствената обработка, която извършва на този вид вкаменелости, е шлифоване, след което много по-ясно личат жилките и структурата на дървото.
“Уникално е да държиш парче камък и да знаеш, че преди милиони години е бил живо растение
или животно”, възхитен е Шинаси.
“В началото криех хобито си и не казвах на хора, които няма да ме разберат”, признава колекционерът. През последните години цялото село знае за интереса му към камъните.
“Като пусна машината, всички казват: “Шинаси пак реже камъни.” Вече усещам, че имам разбирането на хората. Идват, наблюдават, интересно им е. Покрай мен по камъните се запалиха поне още 5-6 човека от общината.
Често идват с мен, за да им покажа къде и как да намират ценни екземпляри”, твърди кметът. Той
не крие от никого находищата, за които има информация
за разлика от други любители на полускъпоценните камъни.
“Имам много приятели от вътрешността на страната и в социалните мрежи. На тях също им показвам находища”, казва Шинаси Сюлейман.
Той допълва, че е готов да помогне с информация на всеки, който проявява интерес, стига да няма комерсиални цели.
“Не понасям хората, които търгуват с природните красоти. Моето разбиране е, че полускъпоценните камъни трябва да бъдат подарявани.
Аз правя точно това – раздавам ги на приятели и познати”, твърди колекционерът.
Единственото, за което съжалява, е, че като кмет на община вече няма достатъчно време на хобито си.
“Сега хобито ми е още по-ценно, защото го използвам за релакс. Когато нещо в общината не стане, както съм го намислил, и се ядосам или пък се преуморя, идвам, пускам машината и като срежа 2-3 камъка, ми минава. Зареден съм за следващия ден”, твърди кметът на Кирково.
24rodopi.com
Снимка: “24 часа”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *