Кметът на Кърджали и депутат от СИРИЗА обсъждат кога ще тръгнат автобусите през ГКПП „Маказа Нимфея“

Кога ще тръгнат автобусите с туристи през граничния пункт „Маказа – Нимфея” – това е бил един от акцентите в разговора между кмета на Кърджали инж. Хасан Азис и депутатът от партията СИРИЗА Айхан Караюсуф, състоял се в Комотини. Срещата се е състояла преди три дни, съобщиха за 24rodopi.com гръцки журналисти.
1500 автомобила преминават в делничните дни през пункта, а двойно повече в почивните дни.
Много хора от област Кърджали и съседните области ще почиват през лятото в курортите в Северна Гърция и трябва да има готовност преди сезона да се разреши преминаването на автобуси, както и на тежкотоварни автомобили, посочил кметът Хасан Азис.
В момента не е позволено през ГКПП „Маказа” да преминават превозни средства с тегло над 3,5 тона. Комшиите настояват първо да се изградят специализираният за тежките МПС кантар и навес, както и сформирането на митническа служба. Очаква се кантарът да заработи до края на май т. г. За автобуси обаче кантар не е необходим, било посочено на срещата кмет-депутат. Хасан Азис е провел серия от срещи в Комотини, на които е бил придружаван от отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед. Появата на кмета с двамата духовници предизвикала голям журналистически интерес.
Междувременно миналата седмица въпроси до правителството, относно преминаването на камиони през ГКПП „Маказа – Нимфея”, е отправил депутатът от „Нова демокрация” и бивш министър на вътрешните работи Еврипидис  Стилианидис .
„Забраната за преминаването на транзитни превозни средства над 3,5 тона пречи на превозването на стоки и суровини през границата. Това е проблем, отбелязван многократно от  Търговската палата и Асоциацията на занаятчиите  в Гърция.
Забраната за  трафик на камиони  не позволява достъпа на индустрията  до евтини суровини , увеличава разходите и се отразява сериозно върху  развитието на бизнеса. По същия начин  забраната за преминаване на автобуси ще попречи за  масовото навлизане на туристи в двете страни, а вече има споразумения  за  движение на автобуси по линията  Комотини  – Кърджали – Хасково, както и предложения за културно сътрудничество с общините в Кърджали и Хасково”, отбелязва депутатът.
Нужно било незабавно преразглеждане на  забраната за транзит на автобуси.
hard admin

*

Top