Кметът на Кърджали и здравен инспектор №1 се договориха: Командироват най-добрите специалисти, за да се подобри качеството на водата!

Най-добрите специалисти на републиката ще работят в Кърджали в следващите дни, за да може в най-кратки срокове качеството на водата да се подобри и отново тя да може да бъде сочена за „най-чистата и с най-добри показатели вода в България”.

Това е договорено на среща в столицата между кмета на Кърджали инж. Хасан Азис и главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Епидемиолог №1 на републиката се ангажирал да запознае министъра на здравеопазването с проблема в Кърджали, Момчилград и още 35 населени места, където след аварията на 23 юли до днес все още водата не е годна за пиене. Командировани в Кърджали днес ще бъдат служители на Министерството на здравеопазването и на Министерството на околната среда и водите.
“Получих уверенията на г-н Кънчев, че ще бъдат взети адекватни мерки и проблемът с водата ще бъде отстранен възможно в най-кратки срокове”, потвърди за срещата си с главния държавен инспектор кметът на Кърджали.
Ще припомним, че в понеделник Районната здравна инспекция (РЗИ) съобщи, че водата вече е в нормите.Към момента качеството на водата от яз. „Боровица” е добро. Резултатите от анализите на паралелните проби, получени в лабораториите на РЗИ- Кърджали и РЗИ-Хасково, не дават отклонения от нормите, съгласно изискванията на наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. На този етап РЗИ – Кърджали не може да подпише съвместен протокол с ВиК ООД за годността на водата, защото утре – 19 август, предстои неотложен ремонт на водопроводната мрежа”, съобщиха от РЗИ в понеделник.
Във вторник кметът обяви,  че водата все още не е годна за пиене, в „Студен кладенец” и Прилепци има Ешерихия коли.
„След масираната дезинфекция на водопроводната мрежа, извършена от „В и К”, питейната вода от язовир „Боровица” все още е негодна за пиене.
Анализите на водните проби от пунктовете в кварталите „Студен кладенец” и Прилепци отчитат наличие на Ешерихия коли (Escherichia coli).
РЗИ продължава пробонабирането на питейна вода от всички пунктове в гр. Кърджали.
За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната за ползване на водата за питейно-битови нужди, ще бъдете допълнително уведомени”, заяви инж. Хасан Азис.
24rodopi.com
hard admin

*

Top