Кметът на Момчилград и гръцкият посланик обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Посланикът на Република Гърция у нас Н. Пр. Димостенис Стоидис посети Община Момчилград. На срещата с кмета Акиф Акиф бяха обсъдени възможностите за инвестиции в региона след отварянето на ГКПП “Маказа – Нимфея”.

„Надявам се и с изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция, в област Кърджали да се осъществят гръцки инвестиции”, изрази надежда дипломатът.
Н. Пр. Димостенис Стоидис посочи, че след отварянето на прохода Маказа темповете на развитие на икономически отношения между България и Гърция значително са се увеличили. На срещата бяха обсъдени вариантите за облекчаване на натоварения трафик в района на Момчилград.
„Туризмът е един от приоритетите на всички общини в област Кърджали. Нашите очаквания са новото трасе да допринесе за изграждането на фабрики, без комини, които да дадат работни места и препитание на местното население. През летния сезон броят на персонала, обслужващ посетителите на Момчилград, е от порядъка на 150 души. Нашата цел е тази цифра да достигне до 500. Затова усилено работим по проекти, които да сложат началото на новите туристически дестинации, за да привлечем интереса на хора от Гърция и различни краища на света”, заяви Акиф Акиф.
Кметът представи трансграничен проект между български и гръцки общини, сред които община Момчилград, финансиран по европейската програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013″.  Проектът е с цел да развие диалога и сътрудничеството между регионалните органи, обмен на идеи, предложения и ноу-хау.
Дипломатът остана впечатлен от проектите с европейско финансиране, които реализира Община Момчилград и изрази готовност при първа възможност да посети отново родопския град.
Кметът Акиф Акиф подари картина на дипломата, нарисувана от местната студентка Юмюгюл Сали, студентка в Националната художествена академия в София. От своя страна Н. Пр. Стоидис подари енциклопедия на религиозните храмове, намиращи се на територията на област Източна Македония и Тракия, Република Гърция.
24rodopi.com
hard admin

*

Top