Кмет поиска да ремонтира 3 църкви, дядо Николай спря европейското финансиране

Община Минерални бани се опита да ремонтира 3 църкви, но митрополит Николай блокира процедурата по финансиране на проектите с пари от Брюксел.
“Преди няколко дни строителната фирма, която бе избрана да извърши ремонтите, изтегли гаранцията си в Държавен фонд “Земеделие”. От фирмата ми обясниха, че не могат да чакат повече. Така за съжаление ще изгубим европейското финансиране. Бях писал по проблема на патриарх Неофит, но след като не получих отговор, се обърнах за съдействие към пловдивския митрополит Николай”, заяви за 24rodopi.com кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.
От общината се надяваха да получат европейско финансиране от 1 100 000 лв. за ремонта на църквите в селата Сърница, Сусам и “Свети Георги” в Минерални бани. В желанието си да реализира проекта Искендер стигна и до среща с дядо Николай, който отказва да даде зелена светлина на ремонтите, припомниха колегите от Хасково инфо.
В официалния отговор на Епархийския съвет се казва, че църковните настоятелства и общината няма да вземат авансово средства от фондовете на ЕС. От митрополията казват, че строителната фирма трябва да направи ремонтите със собствени средства, а да не разчита на авансово получени пари от Европа. Дава се и съвет към фирмата да оттегли банковите си гаранции, което вече стана факт. В официалния отказ се казва, че проектът за “Св. Георги” трябва да бъде изтеглен, защото църквата е нова и не се нуждае от ремонт. Епархийският съвет казва още, че стойностите за ремонт на трите храма са сериозно завишени и се нуждаят от коригиране.
На снимката: Църквата в Сърница, снимка: Хасково инфо
hard admin

*

Top