Кмет приема гости с трапеза за Еньовден

Ивайловград отключва домовете си

На 22 и 23 юни ивайловградчани ще отворят домовете си за гости и туристи. Традицията за Еньовден, събрала в едно слънцето на Тракия, с опияняващия дъх на билки и вино, тази година ще се проведе с организационната подкрепа на Община Ивайловград. Домакините на отворените за посещение къщи ще се нагърбят с приятната задача да посрещнат всеки желаещ да посети дома им с вкусна гозба и сладка раздумка.

Всеки приемащ гости дом ще бъде маркиран със специален знак, а на гостите на града ще бъдат раздадени карти, с маркираните за посещение къщи.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова обяви, че също ще се включи в инициативата, отваряйки вратите на своя роден дом за гостите на града.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да заявят това в Туристическия информационен център в града на телефон: 03661/6039 или имейл: tic_ivaylovgrad@abv.bg.

Инициативата е продължение на миналогодишното първо издание на празничното отбелязване на деня на лятното слънцестоене и тайнствата, когато собствениците на винарска изба „Ямантиеви” събраха гости от страната и чужбина.

И тази година в празника ще вземат участие местните фолклорни състави, ще се дегустират вкусни гозби, ще се танцуват хора. В програмата са включени атрактивни танци с огън, а всеки желаещ ще може сам да си направи за спомен различни сувенири – медальони, цветя от вълна, фенери, лампи, самодивски сандали от царевична шума.

Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите слънчеви лъчи те стават още по-силни. В тях се концентрира цялата слънчева енергия. Берат се рано, преди изгрев. Росата в тази сутрин също е целебна. 

hard admin

*

Top