Кмет, свещеник и мюфтия: Кърджали е пример за цяла България! Наша отговорност е завещаният от прадедите ни модел да съществува!

„Няма причина, поради която ние да не можем да седнем заедно на кафе. В противен случай, става въпрос за разделение. Наша отговорност е моделът, завещан ни от  прадедите ни, да продължи да съществува.
Последните събития в страната показват, че този модел се възприема от кърджалийци, но пък пречи и е трън в очите на живеещите извън Кърджали”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по време на традиционното третомартенско кафе, което пие с енорийския свещеник отец Петър и мюфтията Бейхан Мехмед. Както вече 24rodopi.com писа, за десета поредна година тримата седнаха в заведението „При Байрам”, което се намира зад Паметника на освободителите.
„Кърджали е общ дом и за българи, и за турци, и ако на някой не му харесва, проблемът си е негов. Националният ни празник е празник, когато сме заедно. Толерантността в Кърджали е пример за цялата нация”, отбеляза кметът.
В полустресово състояние е бил отец Петър след акциите на феновете в страната, които потрошиха Джумая джамия в Пловдив, а преди дни 30-ина от тях дойдоха да протестират и пред Съдебната палата в Кърджали.
„Тази година за първи път изпитах колебание дали да почерпя  мюфтията с кафе. В нашето общество се прокрадва едно неразбиране, че може да има приятелство между българи и турци”, не скри огорчението си свещеникът. „Етническият модел на Кърджали е да бъдем заедно-българи и турци”, отбеляза той и допълни, че не е добре, когато се налага полицията да пази етническия мир в Кърджали.
„Аз и отец Петър като духовни лица се молим за развитието и успеха на Кърджали. На преден план винаги е кметът на града. Благодарение  на него общината изпълнява европейски проекти, което допринася за просперитета на областния център. С това можем само да се гордеем”, отбеляза мюфтията Бейхан Мехмед.
Двамата с отец Петър сядали на по чашка кафе, но това не означавало, че християните ще приемат мюсюлманската вяра или обратното. „Религия се приема само с убеждение. Тя има за цел да допринесе за земното и отвъдното щастие на вярващите”, допълни Мехмед.

В разговора стана дума за съдебния спор за собствеността върху сградата на Историческия музей и предстоящия градеж на нова джамия в кв. „Прилепци”.

Вижте видеото – вдясно или тук

hard admin

*

Top