Кой какво каза след срещата в кафене „Марая“

Бойко Борисов за етническите теми:

В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт.
Както в ГЕРБ има много мюсюлмани и мохамедани в редиците си, така и в ДПС има християни. И тези хора не бива да бъдат мачкани и противопоставяни, а напротив, да живеят в мир и съгласие.
Днешната неформална среща с лидера на ДПС е добър знак за всички български граждани за това, че над политиката стои стабилност и етническа толерантност.
Лютви Местан за Възродителния процес и етническата толерантност:
Прецених, че Кърджали е мястото, където да припомня твърдението на Борисов отпреди около 5 г., че споделя целите на Възродителния процес, но се разграничава единствено от методите му и го попитах дали тезата му продължава да бъде актуална. Защото ние можем да разговаряме въпреки политическите си различия, но диалогът между хора с ценностни различия е труден. Той каза, че Възродителният процес е осъден, в това число и в целите му. Това е нещо ново, което чух от него.
Бойко Борисов за състава на ЦИК:
Поставих въпроса за зам.-председателското място в ЦИК пред лидера на ДПС Лютви Местан и той ми даде неговата разбивка, защо считат, че поставени наравно с ПП „Атака” с по двама души, са ощетени.
Разбрахме се по тази тема в понеделник при президента да се водят дискусии и се надявам всички партии да намерим разрешение на този казус, защото той касае европейските избори; наблюадват ни отвън и се надявам при президента да намерим някакво решение.
Аз съм за толерантност, при която всяка една партия ще получи дължимото – ГЕРБ е първата политическа сила, победител на парламентарните избори, победител и на миналите избори за евродепутати и имаме своите претенции. Но изборите трябва да се проведат – и то при максимална прозрачност и сигурност, именно такава Избирателна комисия ни трябва”, подчерта Борисов.
Лютви Местан за състава на ЦИК:
Указът на президента е противозаконен и определено дискриминационен спрямо ДПС. Това е присвояване в нарушение на закона на една от двете квоти за членове на ЦИК, които се полагат на ДПС.
Призовах лидера на ГЕРБ да водят предизборната кампания на коректен и толерантен език така, че да не се допуска вътрешно-политическите различия да погълнат европейската тематика.

Ако президентът коригира указа си и принципа на разпределението на квотите, всички 36 депутати от ДПС ще подкрепят номинирания от ГЕРБ зам.-председател на ЦИК”, увери Лютви Местан.

hard admin

*

Top