Кой си ти, генерал Делов!? Какво ни завеща за Деня на Кърджали – 21 октомври 2012-та!?

В Деня на Кърджали в града край Арда ще има Празник и Политика.
Ще бъде тържествено, защото всяка година на 21 октомври градът празнува. Ще бъде и политически напрегнато – заради номинацията на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, която остана само на хартия, подписана от активиста на БСП Милан Миланов.
Какво ще се случи на 21 октомври? Ще успее ли политиката да нокаутира празника? Кой и какво ще спечели? А Кърджали?
Вариант 1: БСП и ГЕРБ бойкотират тържествената сесия
БСП и ГЕРБ биха тревога, че се случва нещо нередно в петък, след като на Председателски съвет на Общинския съвет бе решено от дневния ред на тържествената сесия да отпадне точката за почетния гражданин. Стана ясно, че има подписка от 360 граждани, които настояват да отпадне номинацията на генерала, „за да бъде празникът обединяващ”.
Още на 17-ти октомври кърджалийци научиха чрез 24rodopi, че най-голямата изселническа организация в Турция е разпространила декларация относно номинацията на Делов, като мотивите са тежки, а на моменти звучаха страшно. Упреци със заплашителен тон имаше и срещу 23-ма съветници. Последва 48-часово мълчание.
Време, достатъчно да се претеглят плюсовете и минусите от такъв скандал.
Бойкотът е демократично средство, въпросът е кой ще спечели повече точки и кой ще си е наредил по-стратегически фигурите на политическата шахматна дъска.
Реално погледнато в самия неделен ден победители няма да има – БСП, ГЕРБ и ДПС ще си поделят поравно дивидентите – събуждане на електоратите. Ден по-късно обаче ДПС ще дръпне с една обиколка, защото отразяването в медиите и последвалите коментари, ще провокират и онези турци, които „странят от стадото и на избори гласуват различно”.
Вариант 2: Сесия има, но с дюдюкания и плакати отвън
И това е демократично, но срамът е за самия Кърджали. Все пак всичко ще става пред очите на гостите, в това число и на делегации от побратимените градове.
Вариант 3: Освиркват словото на кмета Хасан Азис пред Паметника на освободителите
Този сценарий върви също с плакати и националистически скандирания, но и гостите ще бъдат в парка, пред Паметника на освободителите.
Само групата за дюдюкания трябва да внимава по кое време от речта на кмета да вдига децибелите, защото в интерес на истината трябва да признаем, че неговите слова на моменти карат дори самия Волен Сидеров да се изчервява. До такава степен са пропити с патриотизъм и любов към българската история!
И този вариант е част от демокрацията. Вярно, ще се чуят гласове, че Кърджали се връща в първите дни на 1990-та година, когато градът бе разделен на две, но и това ще бъдат само думи, които не могат да променят дневния ред на обществото. А той е пълен с поне 10 по-важни неща.
Единствено притеснително ще е, ако 250 младежки активисти на ДПС, които по същото време ще избират областен лидер, не се подразнят и дойдат край дюдюкащата група. Това вече ще е по-тъжно за Кърджали дори от появата на Волен Сидеров с мегафона в парка.
Вариант 4: Всичко минава тихо откъм политика и шумно като тържество
Ако шефът на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа владее езика на дипломацията и е цар на кандърмите, той ще успокои местните лидери и на БСП, и на ГЕРБ. С което хем ще спаси празника, хем ще си гарантира избираемо 3-то или 4-то място в кандидат-депутатската листа на ДПС догодина.
При този вариант и БСП, и ГЕРБ трудно ще убедят хардгрупите си, че не предават интересите на Кърджали. Още днес хората на Сергей Станишев и Бойко Борисов край Арда трябва поне да разпространят декларации, в които да сразят с думи „играта с историята”, но да загатнат, че в името на Кърджали няма да помрачат празника. А още в понеделник да пристъпят към действия, гарантираща санкция за общинския съветник, който предизвика скандала.
Вариант 5: Делов – почетен гражданин! Анкара иска отмяна на решението
Какво би станало, ако въпреки всичко, ген. Васил Делов посмъртно бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали? Ще изпаднем в ситуацията на Пловдив, където общински съветници гласуваха декларация, осъждаща арменския геноцид, а сега си я оттеглят. Първо загубиха голяма инвестиция, прекъснаха отношенията на Пловдив с голяма турска община, след което последва и мъчна кореспонденция с турските дипломати.
От този вариант повече губи ДПС, но и в ГЕРБ ще се поизпотят след като премиерът Бойко Борисов бъде потърсен от приятеля си Реджеб Тайип Ердоган.
И големият победител ще бъде Милко Багдарасов!? Може би, но не съвсем. А и така да е, той заслужава компенсация като най-предаваният българин в Кърджали от своите. Нали си спомняте какво правеше кърджалийската организация на БСП и като декларации, и като ангажименти пред избирателите, и като раздаване на постове, а реално какви ги сътвориха Сергей Станишев и другите червени лидери в София!
 
От редакцията
 
Необходима прогноза: Две неща са задължителни, но няма да се случат. ДПС няма да посочи името на съветника, който „осра положението” (с извинение за израза). Няма и да го накаже.
Общинският съвет няма да инициира форум с участието на авторитетни историци по темата „Кой си ти, ген. Делов?”
hard admin

*

Top