Кой търси злато у нас?

"vspace="Освен Ада тепе край Крумовград специалисти от “Болкан минерал енд майнинг” /БММ/ проучват за злато в района на обезлюденото смолянско село Могилица, на границата с Гърция. Компанията е получила терен за търсене и проучване на полезни изкопаеми от 29 кв. км. 23 т злато се крият край ивайловградското село Розино. Това показват сондажите в местността Ташлака, извършени от британската компания “Кеймбридж минерал ресорис”. Според направените изчисления се очаква добив на не по-малко от 750 000 тройунции от ценния метал. Находището е на около 25 км от Ивайловград и е един от четирите проекта, по които “Кеймбридж” работи съвместно с канадското дружество “Ейжа голд”. Британците дупчат за злато и край селата Горноселци и Лозен, край Света Марина и тополовградското село Владимирово.
Канадски експерти от концерна “Мартерн” ходят из Трънско и обясняват, че в недрата край западната граница златото може да ослепи с блясъка си дори местните неверници. Според тях от всеки тон руден добив могат да се извадят по 8 грама от жълтия метал. Безпросветни хора от панагюрското село Попинци обаче не само не се вслушаха в агитацията, но въстанаха и изгониха канадците от главната им концесия – находището “Петелово”. Срещу БММ, която искаше за разработи мина на Ада тепе, се изправиха и крумовградчани.

Според запознати канадските фирми “Дънди Прешъс металс” и “Мартерн” искат да запазят договорите си чрез изкуствено напомпване на очакванията за добив.
Те са сключени при твърде изгодни за чужденците условия и ако бъдат променени, ще се наложи собствениците да внесат по-съществена част от печалбите си в българската хазна.
А технологията, която използват, е с цианиди. Министър Джевдет Чакъров засега не дава отговор на исканията им. Примерът на съседите сочи, че няма сигурна защита срещу отровните вещества, използвани в технологията, прилагана от чужденците. Ние не искаме това да се случи и у нас, категорични са природозащитници.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top