Кола лети в пропаст, вадят тежко ранени

  • Инсценират катастрофа, “Гражданска защита”, пробва уменията на екипа

Росен ДЕЯНОВ
Лека кола “Талбот” полетя в 20-метрова пропаст на третия завой по пътя Кърджали-Ардино вчера в 9.23 часа. Двама бяха пострадалите при инцидента. След 10 минути на мястото долетяха спасителите от “Гражданска защита”.

"3_str_gz_uchenie_mecho_01.jpg"

За половин час измъкнаха двамата пострадали от колата и ги пренесоха до шосето с носилки. Смачканото возило бе изтеглено с лебедка от пропастта.
[center]

[/center]

За щастие катастрофата беше инсценировка, а пострадалите бяха колеги на спасителите. Замисълът на директора на “Гражданска защита” в Кърджали Кирчо Павлов бе да провери доколко са подготвени хората му за подобни критични ситуации. За подготовката на екшъна знаеха само той и помощникът му Янаки Гълъбов. Пълната секретност на операцията бе запазена дори и за пред полицията. Затова на мястото на инцидента пристигна патрулна кола с двама служители. Дежурният им съобщил за “тежката катастрофа”. Явно “тревожната новина” бе стигнала за минути до полицията.
Десетки граждани от минаващи коли също спряха, за да видят с очите "си как спасителите се справят в екстремната ситуация.
Целта ни беше аварийно-спасителният отряд да се постави в ситуация, близка до реалната, каза Кирчо Павлов. Определено има полза от разиграването на такива тренировки. Видях някои дребни грешки на екипа, върху изчистването на които ще работим. Заснехме с видеокамера цялата операция. Важно беше да пробваме и петимата нови служители, които постъпиха на работа при нас през февруари, добави директорът на “Гражданска защита”.
Беше изненадващо и много развълнуващо. Изобщо не сме предполагали, че става въпрос за инсценировка на катастрофа, сподели Димитър Белев. Той е един от новопостъпилите в “Гражданска защита”. За първи път участва в спасителна акция.
Вчерашната операция на отряда бе първата предвидена тренировка за екипите. Следват обучение на водолазите на язовир “Кърджали” и инсценировка на спасяване във високи планински части, където умения ще трупат спасителите алпийци.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top