Колекционери в Европа коментират "Трабант"-а на Исмаил

Не се продава! Това е произведение на изкуството
Най-бързият „Трабант” в Европа с оригинален двигател се намира в кърджалийското село Глухар и трябва да бъде включен в състезанието през пролетта на 2014-та в град Цвикау. Това допускат участници във форума на собствениците на атрактивните возила, произвеждани в някогашната ГДР.
 Исмаил Гюнер преобразил стар „Трабант” в едно от най-атрактивните возила в България преди 4 години, веднага след дипломирането си. Той е използвал части от „Мерцедес”, но двигателят е оригинален на „Трабант”.
Мнозина сменят двигателите, за да станат по-мощни возилата, но колата на Исмаил е уникална, пишат още във форума.
За оранжевия автомобил, чието покритие не е нито мукавено, нито тенекиено, а от специална смола, има оферти, но собственикът не го продава. Германци давали по 2-3 000 евро, но според Исмаил, който работи в автосервиз в Западна Европа, „Трабант”-ът в Глухар е „произведение на изкуството” и не бива да се продава на такава цена.
„Запалих се по идеята в Интернет. Четях новините за автоманиаците, които превръщат стари трабанти  в какво ли не. В завършен вид тези коли там вървят по 10 000 евро”, разказа Исмаил Гюнер. Колата е минала технически преглед, има талон от КАТ.
„Проблемен се оказа карбураторът, а така също и едно голямо задръстване на ауспуха, но накрая всичко се оправи. Оказа се, че в Кърджалийско не са останали майстори на трабанти. Намерихме един в района на Стремци, много ни помогна”, сподели Исмаил Гюнер.
Първият „Трабант” в историята излиза от конвейера в Цвикау, ГДР, през 1957 година.
Возилото има само 26 коня под капака и обем от 600 и 601 куб. см. Вдига до 120 километра, колкото пише на километража, и гори от 5 до 7.5 на сто заедно с литър масло, което е за около 50 литра бензин – оттам е и пушилката след него.
hard admin

*

Top