Комари заразиха със „син език“ 72 муфлона в „Женда“, в Момчилградско общински камиони пренасят мъртвите животни

Комари са заразили със „син език” дивите преживни животни в ловно стопанство „Женда”. До момента са умрели 72 муфлона и един елен лопатар. Бактерията е засегнала животни и в стопанство „Болярци”.
Взети са кръвни проби от болни муфлони. Очакват се резултатите от изследванията в лабораторията на Българската агенция по безопасност на храните в София. Труповете са извозени до екарисажа край Варна.
Междувременно кметът на община Момчилград Акиф Акиф посети най-засегнатите села, в които има регистрирани случаи на болестта „син език” по животните. Стопаните изразиха своите опасения от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж.
По разпореждане на Акиф Акиф е осигурен безплатен транспорт за събирането и извозването на умрели от „син език” животни на територията на общината до сборния пункт в Момчилград. Оттам труповете се предават на екарисажна кола, която пристига три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.
Акиф Акиф увери, че кметовете на засегнатите села ще окажат максимално съдействие на стопаните и ветеринарните лекари при прилагане на мерки за ограничаване на болестта.Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите. Апелът на местната епизоотична комисия към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти. Огнища на болестта „син език” са регистрирани в почти всички населени места на община Момчилград.
24rodopi.com
hard admin

*

Top