Комисар Баранов е арестувал Мегера и друг път

Най-опасният касоразбивач на Южна България – 37-годишният Славчо Магеров-Мегера, е бил арестуван от комисар Валери Баранов и друг път. Това се случило в Пловдив, където Баранов оглавяваше едно от РПУ-тата.
Полицията издирва другите от бандата на Мегера, които си бяха поставили за цел да задигнат 52 касетки с пари, накити и други ценни вещи от обществения трезор на улица „Сан Стефано” 22 в Кърджали в нощта срещу 4 януари.
Мегера бе арестуван на излизане от обекта в 1.20 часа, а както първи 24rodopi писа, поне още 4-ма са участвали в опита за грабеж.
Автомобилът, с който са се придвижвали крадците, е катастрофирал в непосредствена близост до трезора, разбита е едната гума и джантата, но мъжете са успели да избягат. Кърджали бе блокиран от полиция пред целия ден. Спецполицаи блокираха и автомагистрала „Тракия” в дирене на останалите от бандата.
Счупено е стъкло на прозорец от задната страна на трезора, разбити са 32 касети, от едната са откраднати 4 500 евро, открити при огледа в двора на съседна къща. С парите е намерен и пистолет със 7 патрона в пълнителя и маската на единия от мъжете, съобщи шефът на кърджалийската полиция комисар Баранов.
“Били са между 5 и 6 души, но при всички случаи са били повече от двама”, потвърди новината на 24rodopi комисар Баранов.
Той разкри, че въпросното престъпление е било очаквано преди няколко месеца, но то било осуетено по причини, известни на разследващите, но засега пазени в тайна. “Преди няколко месеца очаквахме това престъпление, работихме повече от месец, сега отново стигнахме до него. Беше много сериозна системата за охрана при влизане в офиса, но въпреки това се случи”, каза Баранов.
Мегера е задържан пред сградата на трезора, не е бил ранен, стрелбата със стоп-патрони е била само за респект, в здравните заведения не са постъпвали ранени. При огледа на джипа се установи, че номерът на рамата съвпада с този на автомобил, отнет противозаконно преди 10 месеца в Пловдив.
Окръжният прокурор Светлозар Лазаров подчерта, че са образувани две досъдебни производства – за грабеж след неутрализиране на охраната и за опит за квалифицирана кражба чрез разрушаване на охранителни прегради и използване на технически средства.
Както вече писахме, задържаният Магеров е криминално проявен, осъждан, бил е в затвора с присъда от 11 години за убийство през 1994 г., а впоследствие реабилитиран по негова молба.
“Съдебното минало на Магеров не е чисто от 1992 г., специалист е в кражби от банкомати. Лично съм го залавял, докато бях началник на 4-о РПУ в Пловдив. Тогава беше изхвърлил маската и ръкавиците на покрива на сградата, а после попадна в затвора за 11 месеца след споразумение с прокуратурата”, разказа комисар Баранов.
Двамата охранители са били обездвижени, но как точно – с връзване, упояване или др., комисарят и прокурорът отказаха да уточнят как е станало това. От тях са задигнати мобилни телефони и “други важни вещи от офиса, с цел крадците да си запазят гърба”. Не стана ясно дали мъжете са изтръгнали охранителните камери и записите. От разбитите 32 касети в трезора само в една е имало 4 500 евро, останалите са били празни.
Арестуваният Славчо Магеров е задържан за 72 часа В понеделник ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение.
hard admin

*

Top