Комисията по досиетата: Агентите Тимур, Роко, Орел, Болбин – директори на училища в Кърджалийско

10 училищни директори от област Кърджали са били агенти на тайните служби на тоталитарния режим, съобщиха от Комисията по досиетата.
Директорът на основното училище „Христо Ботев” в Миладиново Байрам Сейдали Юсеин е бил агент Тимур.
От собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество (“обещание”) става ясно, че Мустафа Юсеин Караджа, директор на училището в Горски извор, е сътрудничел на тайните служби с агентурното име Асен.
Боян Митев Шишков, директор на училището в село Припек, е бил резидент Петков.
С името Роко бил известен в Държавна сигурност Неджатин Мехмед, настоящ шеф на школото в село Лале.
Огнян Бекяров, директор на СОУ „Христо Ботев” в село Чорбаджийско, офицерите на ДС в Кърджали познавали като агент Сево.
Рахим Мустафа, директор на училище „Макаренко” в село Боровица, бил агент Орел.
Халил Ашъкхасан, ръководител на училище „Яворов” в село Токачка, също е бил вербуван с агентурното име Вели.
Юксел Юсеин, директор на училището в Житница, е бил агент Болбин.
Най-младият сътрудник на тайните служби на тоталитарния режим е 46-годишният Стефан Радионов (1967) – директор на Основно училище “Иван Вазов” – Чакаларово, поясниха от Комисията по досиетата. Той е носел агентурното име Деян. Бил е вербуван през 1986 година от офицер на Областно управление на МВР-ДС Кърджали по линия на Първо главно управление на Държавна сигурност.
Както вече 24rodopi.com писа, новият началник на Регионалният инспекторат по образование в Кърджали Сашка Антонова Тръпкова също е работела за тайните служби на Българската комунистическа партия. Агентурното й име било Старт.

Тръпкова е била съдържател на явочна квартира. Вербувана е от Държавна сигурност по времето на Възродителния процес, на 20 юли 1987 година. Работела е за Шести отдел в продължение на 3 години. Родената през 1953 година в Хасково Сашка Антонова Тръпкова е била проверена като директор на Професионална гимназия по туризъм и хранително-вкусова промишленост “Св. Св. Кирил и Методий” – Момчилград.

hard admin

*

Top