Комисията по досиетата за изборите на 13 март: Един от кандидатите за кмет на Черничево е бил агент на Държавна сигурност

Един от кандидатите за кмет на село Черничево, община Крумовград, е работил за тайните служби на комунистическия режим,  става ясно от съобщение на Комисията по досиетата.
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица, регистрирани от избирателните комисии за участие в избори на 13.03.2016 г. за кмет на кметство в няколко общини в България, сред които и за кмет на кметство Черничево, общ. Крумовград.
Проверени са 32 лица.
След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия съобщава, че Асен Ангелов Гуджев, роден на 18 март 1963 година в село Черничево, а сътрудничил на Държавна сигурност. Той бил вербуван от о. р. Станимир Стоилов на 17.03.1981 г. По всяка вероятност бил притиснат по време на отбиването на военната си служба.
Структурите, в които е осъществявано сътрудничеството, са: управление ІІІ, отдел 04, отделение 05 – ДС (ВКР). Гуджев е бил на отчет ОУ на МВР – Кърджали – Държавна сигурност. Агентурното име на секретния сътрудник било Радой.
24rodopi.com
hard admin

*

Top