Комитет реши да се даде орден на ген. Делов, препоръчва на Общинския съвет в Кърджали да преразгледа решението си за почетното звание

Националният инициативен комитет за честването на 100-годишнината на Балканската война взе решение министърът на вътрешните работи да внесе доклад в Министерски съвет за приемане на решение, с което да се възложи на министъра на отбраната да изготви предложения за посмъртно награждаване с орден „Стара планина” първа степен на 19 военни от Балканската война.

Ние удостояваме едни доказани военни, каза председателят на комитета Цветан Цветанов при обсъждането на решението.

„Тази тема е приключена и с това решение ще затворим една друга тема, при която на регионален принцип беше провокирано гледането на историята под друг ъгъл. В Балканската война ген. Васил Делов не е имал нито едно лошо отношение към българските турци. Той е защитавал всички българи, независимо от етническата им принадлежност”, заяви Цветанов.

Националният комитет обсъди и предложение на ген. Кирил Цветков да бъде отправена препоръка към Общинския съвет в Кърджали да преразгледа отказа си да обяви ген. Васил Делов за почетен гражданин на града. Не е желателно да влизаме отново в полемика с Общински съвет на една община, каза Цветанов. Трябва да не допускаме и да не сме инициатори за задълбочаване на спора, посочи той. Ние трябва да бъдем национално отговорни с поведението си, каза Цветанов. По думите му – решението за предлагане на 19 военни да бъдат наградени с орден „Стара планина” е достатъчен акт.

Националният комитет реши още празникът на Златоград – 21 ноември, да бъде включен в календара на националните чествания на Балканската война.

hard admin

*

Top