Конференция „100 години от разорението на тракийските българи“ – на 12-ти октомври в Кърджали

Национална научна конференция на тема „100 години от разорението на тракийските българи” ще се проведе на 12 октомври в Кърджали.

Проявата е в чест на юбилея от Балканските войни и в памет на съдбата на българите от Тракия. Организатори са Съюзът на тракийските дружества в България, Регионалният съвет на тракийските дружества –Кърджали, местното тракийско дружество „Димитър Маджаров” и Тракийският научен институт.

Форумът ще бъде съпътстван от документална изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”. Събитието е част от националната програма за честване на 100- годишнината от Балканските войни, чиито. Последици слагат отпечатък върху историческата съдба на българския народ и държава за цяло столетие напред, отбелязват организаторите. Героичните и трагични събития залягат дълбоко в националната памет и се превръщат в градиво за националната идентичност.

Целта на конференцията е да предложи съвременен прочит на етнодемографските, социално-икономически и културни процеси в Тракия през ХХ век, да внесе в научно обръщение нови факти и документи, да потърси мястото им в колективната и индивидуална памет. 30 учени – изследователи на Тракийския въпрос от водещи научни центрове, музеи и архиви в страната ще обсъждат проблемите на демографските промени в Тракия и войните през 20 век; настаняването, оземляването и социалната адаптация на тракийските бежанци и ролята на Тракийската организация за съхраняване на тяхната идентичност; съдбата на тракийските българи в международните и двустранни договори; битката за интерпретацията на историята на Тракия.

В работата на конференцията ще вземат участие и активисти на тракийското движение, членове на Централното ръководство на СТДБ и на ТНИ. Началото на форума е от 10.00 ч. в хотелски комплекс „Арпезос”.—————————————————————–
Посрещнете 8-ми декември със sпециална оферта за всички студенти в хотел Рила

hard admin

*

Top