Корман Исмаилов: Криминално е! Осман Октай: Не е постановка! Адем Кенан: Ще дойдат турски терористи за Доган!

Нападението срещу лидера на Ахмед Доган е криминален акт. Това е посегателство срещу личността на български гражданин. Тази хипотеза изрази пред БНР един от яростните противници на политиката на Доган Корман Исмаилов.
Председателят на Народна партия “Свобода и достойнство” подчерта, че същото може да се случи срещу служител на бензиностанция, срещу работещ в златарски магазин. Това дава много по-различен отзвук, в това число и международен. Определено изпитах облекчение, когато ме информираха, че няма пролята кръв, уточни той.
Исмаилов не познава нападателя Октай Енимехмедов, но според негови колеги са потвърдили, че са го видели на учредяването на партията Народна партия “Свобода и достойнство”. “Оказа се, че той е бил сред гостите на 1 декември в НДК на нашето учредяване. Очаквахме около 900 делегати, а дойдоха 1015 и още повече хора, които искаха да присъстват. Някои от тях са влезли като гости, за да не бъдат върнати. Той е бил един от тези хора. Той не е наш член“, твърди „дясната ръка” на Касим Дал.
Той смята, че най-грозното нещо, което ще отеква дълго време, е било нападението над Октай. Това ще стои като петно на ревера на страната ни, недопустимо е подобно отношение от страна на делегати, твърди той.
Моето обяснение е негативите, които натрупа Доган във времето и близкото му обкръжение. Те се опитваха така да представят тези неща, че негативите да рефлектират върху техните избиратели и това да ги сплотява. Това стана основен инструмент на манипулацията. Съвсем нормално те изпаднаха в най-голямата изолация, в която са били, коментира още младият политик.
Исмаилов очаква на предстоящите избори “шамар за Доган”. Той определи оттеглянето на Доган като лидер на ДПС с думите: Това е рокада в шаха, в която царят и топът си сменят местата, но царят си остава цар, а просто на единия топ му се дава повече поле за действие. Но шамарът ще бъде в лицето на Местан, а не толкова в лицето на Доган от избирателите, заяви Исмаилов.
Друг отлюспен от ДПС – Осман Октай, е че не става въпрос за постановка и определи нападението като удар за ДПС и за цялата държава. “Отдавна съм казал, че моделът, заложен от Доган, поражда агресия и омраза. Той налагаше необразовани и дори криминални фигури като лидери на регионално ниво. Това прокуди много млади хора, които се изселиха от родните си места в други градове, някои дори избяга в чужбина. Ако избирателите на ДПС не бяха контролирани по този модел, те нямаше да бъдат толкова капсулирани”.
Според него Доган притиснал младите образовани етнически турци в България. “Агресията, която видяхте от страна на делегатите на ДПС я има по места заради политиката на Доган”, добави Октай. По думите му ДПС все още няма алтернатива. И посочи, че Народна партия “Свобода и единство” (НПСД), създадена от Корман Исмаилов и Касим Дал, е “измислена и бутафорна”. Октай е категоричен, че нищо в ДПС няма да се промени след оттеглянето на Доган от лидерския пост, тъй като “Лютви Местан е негово ехо”.
„От години той има издадена смъртна присъда, която рано или късно ще бъде изпълнена. Ако наистина този младеж Октай обяви, че е турски националист и е искал да убие Доган заради националното му предателство към Турция, то това ще оправдае постъпката му“, коментира шефът на нелегалната Турска демократическа партия Адем Кенан, цитиран от в. “България днес”.
Според Кенан мократа поръчка щели да изпълнят терористи, наети от турската държава, заявил пред изданието Кенан преди време.
„В конкретния случай Октай според мен не е искал да го убива”, твърди Кенан.
hard admin

*

Top