Красимир Стойчев: Вежди Рашидов се полакомил от високите лихви в КТБ, а трябва да знае, че „човек не слага всички яйца в една кошница“!

„Фалитът на КТБ поставя пред обществото серия от въпроси за справедливостта на гарантирането на влоговете на гражданите в една или друга банка. От няколко дни един симпатичен милионер – г-н Вежди Рашидов, се оплаква, че има възможност да загуби депозита си в КТБ в размер на 2.5 милиона лева. Г-н Рашидов е човек на изкуството, а светът е пълен с фалирали хора на изкуството поради грешни инвестиционни решения”, твърди пред агенция „Пик” бизнесменът Красимир Стойчев.
“За г-н Рашидов правилното решение като милионер е било да наеме съветник по инвестициите, който като начало би му казал че “човек не слага всички яйца в една кошница”, тоест не държи всичките си пари в една банка. Но очевидно г-н Рашидов се е полакомил да получава по-висока лихва по депозита си в КТБ. Инвестиционният съветник сигурно би казал на г-н Рашидов също, че по-висока лихва означава по-висок риск и вероятността за фалит на една банка, която плаща лихви по депозитите два пъти по-високи от средните лихви е два пъти по-висока от средната вероятност за целия банков пазар. И тук опираме до въпроса защо обществото ще плаща за неразумните инвестиционни решения на г-н Рашидов и подобни нему?”, пита Стойчев.
Бизнесменът е категоричен: “И ако по някакви причини, засега неизвестни на обществото, е преценено че всички пари по депозитите в КТБ трябва да бъдат изплатени, това не би следвало да се отнася за натрупаните лихви. На всички вложители следва да се изплатят главниците, а лихвите следва да стоят по сметки и да бъдат платени само в случай, че масата на несъстоятелността на КТБ позволява това. Нещо повече, възможно е част от проблемите на КТБ да са възникнали от факта че са плащали твърде високи лихви на вложителите. Справедливостта в такъв случай налага да се наложи на вложителите с депозити по-големи от гарантираните  /196 000 лева/ да получат вложенията си като се приспаднат лихвите начислени и/или получени от тях”.
“Така постъпиха синдиците на печално известната финансова пирамида на Бърнард Мадоф. Те не само че не изплатиха доходност на вложителите на Мадоф, но ги заставиха да върнат парите получени като лихви по техните депозити за целия период на вложенията им. По този начин лакоми, но неграмотни милионери ще бъдат научени, че безплатен обяд няма”, посочва бизнесменът, който в зората на демокрацията бе сочен за един от най-богатите хора в България.
“Фондът за гарантиране на влоговете не разграничава вложенията в консервативни и авантюристични банки, и покрива всички депозити до 196 000 лева. Би следвало фондът да налага по-високи вноски на банките които привличат депозити с нереално високи лихви”, допълва Стойчев.
24rodopi.com
hard admin

*

Top