Кредиторите от ПИБ: Пари за металурзите има, но ги иска… Захариев!

Работниците: Не сме удовлетворени от срещата, замазват ни очите
 
Жельо МИХОВ
Бившите металурзи от ОЦК най-вероятно ще подновят своите протести пред сградата на „Интертръст Холдинг” в София. 4 милиона лева от задълженията на дружеството има събрани до този момент при частния съдебен изпълнител Росен Сираков в Кърджали, но заплати на бившите служители така и не могат да бъда изплатени. Причината е в блокираните сметки поради жалби от страна на адвокатите на Валентин Захариев и един от кредиторите-Първа инвестиционна банка (ПИБ).
„Главният виновник за състоянието на завода в момента иска да получи 2 млн. лв. от тези пари. От ПИБ обаче не сме съгласни на подобно разпределение”. Това обяви пред протестиращите управителят на кърджалийския клон на банката Петър Георгиев. Бившите металурзи окупираха в сряда офиса на ПИБ в центъра на Кърджали. Те поискаха разговор с ръководството на институцията в столицата, при който да настояват банката да оттегли жалбата си, като целта е те да получат заплатите си.
Около 150 души дадоха началото на протеста вчера в 10.00 часа пред паметника на Васил Левски. Те поискаха незабавно изплащане на 100% от дължимото им, както и истината за случващото се в ОЦК и дали въобще заводът ще започне да функционира отново. В противен случай, бившите работници се заканиха да пренесат протеста пред офисите на „Интертръст Холдинг” в столицата. Малко по-късно цялото шествие се отправи към офиса на банката в Кърджали. От там работниците получиха уверение, че управителят ще се срещне с тях в сградата на Областна администрация.
„Страшно неудобно ми е да стоя срещу вас. Искам да освежите вашата памет. Позицията на Първа инвестиционна банка не се е променила през всички тези месеци. По Великден, ние преведохме общо 487 000 лева на работниците, които заредиха 1500 сметки, за да може да посрещнете празниците. Това бе извън всякакво споразумение с Валентин Захариев. Намерихме и инвеститор, който в момента кредитираме, за да може заводът да заработи в най-скоро време. Ако вие сте загубили заплата, банката е изгубила милиони левове. В момента вие не протестирате срещу правилния човек. Пари в момента има, но ние не искаме те отново да отидат при главния виновник за състоянието на предприятието”, заяви пред металурзите в сградата на Областна администрация Петър Георгиев.
От своя страна Иванка Таушанова се нагърби с организацията на среща с ръководството на „Хармони”, което да отговори най-точно на поставените въпроси относно бъдещето на завода.
Не сме доволни от срещата, замазват ни очите, декларираха металурзите. В четвъртък те отново ще протестират пред паметника на Васил Левски от 10 часа.
hard admin

*

Top