Кризата удари яко и баловете

Някои абитуриенти отказват да празнуват на морето, няма пари

Икономическата криза се отрази на баловете и в Кърджалийско. Някои абитуриенти мислят как да спестят разходите.

Завършващите в Професионална гимназия „Руска Пеева” в Джебел са се разбрали с фирмата-туроператор да внасят на части парите за екскурзията до море. Започнали са още от миналата есен, казва директорът Георги Лесенски. Някои си помагат като работят. Според Лесенски въпреки кризата родителите винаги искат да подготвят подобаващо за празника децата си. Тази година ще бъдат на Слънчев бряг.

Кризата си казва думата и за учениците в СОУ „Васил Левски” в Крумовград. Заради безпаричие 30 деца остават да празнуват в града. Друга част от дванадесетокласниците заминават за Мармарис, където за пет дни ще платят 365 лв. Виновна е безработицата, смята директорът Иван Кирчев. Преди години абитуриентите са празнували в чужбина, били са и в Гърция, и в Македония, но всички заедно. Тази година от училището излизат 87 випускници.

Част от учениците от Професионалната гимназия по електроника „Капитан Петко войвода” в Кърджали също решили да не празнуват с випуска си на Слънчев бряг. Не са изтъкнали причина за това. От 88 деца на море няма да отидат 47. Четиридневната екскурзия с три нощувки им излиза 292 лв.
Голяма част от младите хора, които завършват в гимназията, продължават във ВУЗ. Немалко отиват в чужбина, където работят или учат. Стават уебдизайнери в Осло. И в Испания печелят доста добре. Доста добри пари получават и в софийските софтуерни фирми.
Радка ПЕТКОВА (НОВ ЖИВОТ)

Спасов

One Comment;

  1. .. said:

    Тва за Васил Левски е грешноо отиват в Мармарис за 6 дена и струва 335 а и отиват 47 децаа, но всички ще празнуват в Крумовград не само 30 ………….

*

Top