Крумовград брани гимназията

Приемът за Професионалната гимназия по транспорт “Хр. Смирненски” в Крумовград да се запази в три паралелки за следващата учебна година, настоява общинското ръководство. Становището на кмета Себихан Мехмед бе представено на заседанието на Областния съвет за развитие. Там се взе решение до 28 февруари общините и училищата да излязат с предложения за професиите, които ще получават децата.
Ще проведем среща с преподаватели и бизнесмени, за да обсъдим какви възможности има и какви са предложенията на бизнеса в общината, каза зам.-кметът Веселин Тосков. Ще изпратим в Регионалния инспекторат предложения, ако възникнат идеи за нови специалности. Идеята е в Крумовград да се развие малък и среден бизнес, а също и туризъм. Съществуването на професионалното училище дава възможност на деца от социалнослаби семейства да получават образование и професионална квалификация. Така родителите им спестяват средства, които са необходими, ако са в други населени места. Осигурен е безплатен транспорт на всички деца до 16 години.
На територията на община Крумовград децата получават професионална подготовка само в ПГ по транспорт “Христо Смирненски”. Към началото на 2008 г. в нея се обучават 290 ученика по две професии – монтьор на транспортна техника и сътрудник в малък и среден бизнес.
Училището има много добре подготвени специалисти, разполага със сравнително добра база. От завършилите през последните 3 години 86 % са получили свидетелства за втора степен професионална квалификация, с 97 на сто – шофьорски книжки. НЖ

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top