Културен институт в Кърджали ще обедини „турския театър“ и ДКТ „Димитър Димов“

На 5 март стартира процедурата по възстановяване на закритият от Вежди Рашидов така нар.„турски театър” в Кърджали. Той ще бъде под шапката на Културен институт, заедно с Драматично-кукления театър (ДКТ) „Димитър Димов.
Това ще стане по силата на постановление на министъра на културата Петър Стоянович.
В сряда Министерският съвет ще разгледа проекта за постановление за преобразуване на държавни културни институти и създаване на Родопски Драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян, съобщиха за 24rodopi.com от пресцентъра на правителството.
Преди Рашидов да бъде назначен за министър, в Кърджали функционираше Държавният музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова”.
„Общинската филхармония „Димитър Ненов” в Разград става държавна и занапред ще бъде финансирана не от местния, а от националния бюджет. Симфоничният оркестър и местния театър „Антон Страшимиров” се сливат в Културен център по подобие на този във Варна. Във въпросният център ще работят под една административна шапка три относително самостоятелни структури – филхармонията, драматична трупа и естрадно-музикална трупа, наследник на някогашния театър „Назъм Хикмет”, по-известен като турския. По силата на въпросното постановление подобен културен център ще заработи в Кърджали”, твърди народният представител от „Коалиция за България” Татяна Буруджиева.  
hard admin

*

Top