Културтрегер пред евроексперти: Има натиск върху ученици от елитна гимназия в Кърджали да не ходят на репетиции в „турското читалище“

Натиск се оказва върху ученици от елитна гимназия в Кърджали заради участието им в репетиции и спектакли на Ансамбъла за турски песни и танци при възстановеното читалище „Юмер Лютви”. Това заявил Мюзеки Ахмед, един от учредителите на читалището, пред представители на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността и на Консултативния комитет към Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, пише Бгнес.
Европейските експерти пристигнаха в Кърджали на оценъчна визита.
Вчера преди обяд в хотелска конферентна зала еврогрупата се срещнала с представители на местни неправителствени организации, но при закрити за журналистите врати.
В срещите в Кърджали участват Далибор Джилек – член на Изследователския институт на икономическия цикъл на Чехия, Хендрика Самсън – член на подобен институт в Холандия, Камила Тесени и Тобиас Бергман – членове на Секретариата на ЕК срещу расизма и нетолерантността. Представители на комитета на Рамковата конвенция са Анастасия Спилиаполу от комитета на Швеция, Арзу Агдасай-Сизан от Азербайджан и Сара Бъртън, член на Секретариата.
Председателите на 3 сдружения за турска култура и изкуство и на учителите по турски език от Южна България са поставили проблема за все още незаличените в регистрите български имена на турците, както и за често изискваните декларации за идентичност на имената. Това твърди пред Бгнес Мюзеки Ахмед, шеф на сдружението за турска култура и изкуство, участвал в засекретената среща. Той е алармирал за бездействието от страна на СЕМ по отношение на крайните националистически предавания на тв СКАТ и същевременно е подчертал, че по националния ефир не се излъчват програми за етнокултурата на малцинствата у нас.
След представителите на турските сдружения в залата при евроекспертите са влезли и пратеници на помашките клубове от региона.
hard admin

*

Top