Купуват тютюна от средата на ноември НАДЕЖДИ

НАДЕЖДИ
Към средата на ноември се очаква да започне изкупуването на тютюна от тазгодишната реколта, научи „Нов живот” от водещи фирми в бранша. Причината досега да не излизат пазара е, че все още няма достатъчно готова продукция. Изчакват поне половината от договорения от тях тютюн да е манипулиран, за да не прекъсват кампанията. Сухото време все още не позволява нормално пасталиране.
Според едни фирми тазгодишната реколта е с 20 % по-малко в сравнение с миналогодишната, а според други този процент е по-висок. Освен по-малкото разсадени площи и добивите са по-ниски заради голямата суша. В региона има много села, в които през това лято нямаше стрък тютюн. Хората се отказаха заради ниските изкупни цени и спирането на премиите.
ЦЕНИТЕ
За сметка на това качеството е по-добро и се очакват по-високи средни цени в сравнение с миналата година. За сега търговците се въздържат да обявяват конкретни цени по-класи. Както е известно, след промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия минималните изкупни цени, които се определяха всяка година от правителството, отпаднаха. Пазарът напълно е либерализиран, фирмите сами решават на какви цени да изкупуват.
Водеща фирма в изкупуването на тютюна в региона ще бъде „Алайънс Уан Тъбако България”, която има офиси в Крумовград и Кирково.
Представители на бранша твърдят, че няма да остане нито килограм неизкупен тютюн, търсенето ще бъде голямо заради по-малкото производство. Предполага се, че кампанията ще приключи до края на годината.  
ФИРМИТЕ
„Алайънс Уан Тъбако България”, „Сокотаб”, „Месириян България”, „Кърджали-Табак”, „Плевен БТ” и „Лийв Табако Михайлидис” са традиционните купувачи на тютюна в Кърджалийско през последните години.
Необичайно „Лийв Табако Михайлидис” изкупи в Кирковско първите количества от тазгодишната реколта в средата на септември, хората още не бяха приключили с прибирането на тютюна. Представител на фирмата каза тогава, че имат поръчка и се съобразяват с пазара. Цените, на които изкупуваше, бяха 10 лв. за килограм първа класа, 6.50 лв./кг за втора и 3 лв./кг за трета.

Валери КОВАЧЕВ
Снимка:Мехмед РЕДЖЕБ

Спасов

*

Top