Куче в ресторант донесе на стопанина… 200 часа труд в полза на обществото

На крачка от 2,8 години затвор заради домашния любимец, скара се със сервитьора и отприщи гнева си
 
Кърджалиецът Н. Е. А. е може би най-привързаният към кучето си българин. Дори  бил готов да влезе в затвора заради четириногия си приятел.
В следващите две години обичащият животните ще се регистрира задължително по настоящ адрес и ще работи безвъзмездно в полза на обществото 200 часа. Пробационните мерки звучат тежко, но не са толкова страшни, защото прокуратурата първоначално поискала до 4 години затвор.
 
Сервитьорът Р.А.Р. бил на работа в ресторант „Москва”, намиращ се в центъра на Кърджали,  от 16.00 часа до 01.00 часа.
В заведението имало много клиенти, включително и малки деца, придружени от родителите си по случай празнуване на рожден ден. Около 22.30 часа в заведението влязъл Н. А.- бивш сервитьор в същото заведение, който водел със себе си куче с каишка, без намордник.
Р. направил забележка на колегата си, че не може да влиза с кучето си в ресторанта. Н. А. бил във видимо нетрезво състояние, не обърнал внимание на думите му и се настанил на една от свободните маси, а кучето му останало до него. Тъй като Р. около 10 минути не му обърнал внимание, Н. А. станал от масата и отишъл до бара и поискал обяснение защо не му се сервира.
Р. излязъл пред бар-плота, за да помоли отново клиента да изведе кучето от заведението. В този миг стопанинът на животното ударил сервитьора в лицето с ръка, свита в юмрук, и му казал: „Ще те убия! Ще те смачкам!”. От удара пострадалия паднал на земята, като при опита му да се изправи, върху него се нахвърлило кучето и го захапало по задната част на бедрото на левия крак. Веднага клиенти на заведението се спуснали към Н. А. и го извели от ресторанта, заедно с кучето.
Повиканите на мястото полицейски служители Е.Д. и Д.Х. започнали да снемат обяснения първо от пострадалия Р. Р.. По същото време, около 23.00 часа, Н. А. започнал от своя мобилен телефон да звъни на Р. и да му отправя заплахи за саморазправа. При второто от поредните позвънявания от същия телефонен номер, пострадалия включил телефона си на високоговорител, при което се чули следните думи:
 
„От тази вечер започва ада за теб! Ще дойда и ще те убия!
 
Няма повече да видиш бял ден! Майка ти ще еба! Ще те изкормя!”. Свидетелят обяснил на полицейския служител Х., който чул изречените по телефона думи, че му се обажда Н. А.
Впоследствие, след полунощ и до сутринта,  Р. продължил да получава по телефона заканителни кратки съобщения от същия телефонен номер.
От Протокол за извършен оглед на веществено доказателство – мобилен телефон, собственост на пострадалия Р., се установява, че в 00.32 часа на същия телефон е получено съобщение със съдържание „Ада ти почна”, в 08.27 часа съобщение със съдържание „Мършо, днеска ще те намеря”, а в 08.52 часа съобщение със съдържание „Помияр, ще те намеря”.
Състави на Районен и Окръжен съд са стигнали до заключението, че подсъдимият Н. Е. А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.144, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК – на 25.11.2011г. в гр.Кърджали се заканил с убийство на Р.А.Р.  в качеството му на длъжностно лице – сервитьор при „Клуб Москва” ООД, при изпълнение на службата му с думите „Ще дойда и ще те убия! Ще те изкормя!” и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. От обективна страна изпълнителното деяние е осъществено чрез отправени от дееца към пострадалия думи – „Ще дойда и ще те убия! Ще те изкормя!”, които били възприети от адресата и са възбудили основателен страх от осъществяването им. Деянието е съставомерно по ал.3 на чл.144 от НК, тъй като деецът се е заканил с убийство. Както правилно е посочил и първоинстанционния съд не всяка отправена заплаха е престъпна, а само тази, която сочи една по-висока вероятност от реалното й осъществяване, каквато именно се установява в разглеждания случай, предвид факта, че заканата е била предшествана от действия на подсъдимия, сочещи агресивност на поведението му и повишена вероятност от реалното й осъществяване. Престъплението е извършено с пряк умисъл от подсъдимия. Същият е съзнавал противоправния характер на извършеното, предвиждал е и е искал, пряко е целял настъпването на обществено-опасните му последици. Подсъдимият напълно е съзнавал смисъла и значението на отправените от него закани с убийство спрямо Р., възприемането им от последния и длъжностното му качество, сочат съдиите.
На втора инстанция спорът по делото се свежда до справедливостта на наложеното на подсъдимия наказание, което
 
според държавното обвинение следва да бъде „лишаване от свобода” за срок от 4 години,
 
което с приложението на чл.58а, ал.1 от НК да се намали на 2 години и 8 месеца.
При индивидуализацията на наказанието, съдът е обсъдил обществената опасност на дееца и деянието, както и смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства. Така, правилно изразеното разкаяние, критичност и съжаление за извършеното, тежкото социално-икономическо положение и младостта на дееца, са отчетени като смекчаващи отговорността обстоятелства, а предходно осъждане и лошите характеристични данни за дееца, са отчетени като обстоятелства, отегчаващи отговорността му.
В решението магистратите в Окръжния съд посочват:
„Справедливо и достатъчно, отговарящо на конкретно извършеното от дееца противоправно деяние, е наказанието определено от решаващия съд, а именно: “пробация” със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 2 години с периодичност два пъти седмично, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 2 години и „безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 200 часа за срок от 2 години, т.е. по 100 часа годишно. Това наказание, настоящия състав намира, че е в състояние да изпълни целите на наказанието по чл.36 от НК – да се поправи и превъзпита подсъдимия към спазване на законите и добрите нрави, да се въздейства предупредително-възпиращо спрямо него и възпитателно-предупредително спрямо другите членове на обществото.
 
На снимката: Ресторант „Москва” в центъра на града
hard admin

*

Top