Къде отиват първите пари за бизнес, отпуснати от Фонда на „Дънди прешъс металс“

Шест проекта на пет компании ще получат 744 хил. лв., половината от средствата са безвъзмездни

Фондът за подкрепа и насърчаване на микро-, малък и среден бизнес в община Крумовград, който златодобивната компания „Дънди прешъс металс Крумовград“ създаде в средата на миналата година, избра първите шест проекта, които ще получат финансиране.

Те са разработени от 5 компании, като общата сума, която се отпуска, е близо 744 хил. лв. Половината от средствата са грантово финансиране, а останалата част е гарантиран кредит, осигурен от партньора на компанията Райфайзенбанк. Проектите ще доведат до създаване на 17 нови работни места, което е основната цел на фонда. Резултатите показват, че в първия кръг финансиране получават съществуващи компании, които да разширят бизнеса си, макар че фондът е отворен и за изцяло новостартиращи предприятия.

 

Зеленчуци и етерични масла

Два проекта ще бъдат финансирани на „Орегано БГ“. Компанията е еднолична собственост на Сабахтин Караибрям и е регистрирана още през 2005 г., а оборотът й за 2018 г. е 277 хил. лв. Занимава се с производство на етерични масла, а по-късно добавя към дейността си и преработка на зеленчуци, които изкупува от местни производители. В тези две сфери са и финансираните проекти. Първият е за разширяване на капацитета за производство и разпространение на продукция от замразени зеленчуци и горски гъби. За целта компанията ще купи допълнително оборудване и ще създаде 4 нови работни места.

По другия проект ще бъде купено допълнително оборудване за производство на етерични масла от хвойна плод, вършина, иглолистна вършина и бял риган в дестилерия в село Рогач. Продуктите се използват в козметиката, хранителната индустрия и фармацията, като в момента компанията работи с дистрибутори на едро в рамките на страната. В резултат на разширението фирмата ще наеме нови трима души.

 

Дограма

Финансиране ще получи и „Тим плюс“, която се занимава с продажба, монтаж и сервиз на климатични инсталации и производство и монтаж на PVC и алуминиева дограма. Компанията е създадена през 2015 г. и е собственост на Владимир Иванов (75%) и Анна Иванова, а приходите й за 2018 г. са 57 хил. лв. Проектът на фирмата предвижда увеличаване на капацитета за производство на дограма със закупуването на нови машини и оборудване. Това се очаква също да повиши качеството и да намали енергийните разходи. Компанията предвижда да наеме нови четирима души.

 

Туризъм

„Аргруп Родопи“, която от дълги години управлява хотел и ресторант в Крумовград, ще получи финансиране за разширяване на базата. Компанията планира да наеме и ремонтира сграда с 15 стаи и да предлага услуги в областта на спортния, планинския, еко- и културно-историческия туризъм. В района на Крумовград има важни зони за опазване на птиците, светилища и красива природа, които могат да привличат туристи. Компанията е собственост на Ариф Билял, а приходите й за 2018 г. са 269 хил. лв.

 

Транспорт

Компанията „Елит-Транс“, която работи повече от 10 години и предлага транспортни услуги и организиране на екскурзии, ще получи средства за купуване на нов 20-местен автобус и оборудване на център за технически прегледи. Очакванията са това да разшири бизнеса й и да създаде 2 нови работни места. Фирмата е собственост на Асен Казълов, а оборотът й за 2018 г. е 395 хил. лв.

 

Нова услуга

Компанията „Пчеличка – 2015“, която се занимава с производство на дограма, ремонт на автомобили и търговия с авточасти, ще въведе изцяло нова услуга в общината с финансиране от фонда. Фирмата ще купи оборудване за автоматично пране на килими. В момента подобни услуги се предлагат от няколко автомивки в града, но плановете на „Пчеличка – 2015“ са да предлага взимане на килимите, изпиране, изсушаване и връщане на клиента. Услугата ще може да се предлага целогодишно, без значение от сезона и времето. Проектът предвижда също изграждане на фотоволтаична инсталация, която да осигурява автономно захранване на обекта. Ще бъдат открити 2 работни места. Компанията е създадена през 2015 г. и е собственост на Иван и Наско Къркеланови. Оборотът й за 2018 г. е 1.5 млн. лв.

 

Фондът беше създаден като част от партньорството на „ДПМ Крумовград“, която от миналата година оперира рудник „Ада тепе“ край града, и общината. Целта е да се развие бизнес, който да продължи да работи и след затваряне на мината. Предвижда се през следващите години да бъдат разпределени общо 10 млн. долара, половината от които са грант, осигурен от „ДПМ Крумовград“

 

Източник: Капитал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link