Къклица и Сърнак лежат върху 15,4 тона злато

Крумовградското село Къклица трябва да е най-богатото в България, защото то лежи върху 10 тона злато, твърдят експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  В землището на съседното село Сърнак пък има 5,4 тона злато. Това става ясно от приетия от Експертната комисия при МОСВ геоложки доклад с детайлно установени ресурси.

Както вече „24х7 Родопи” писа, последната пречка пред разработването на златното находище край Крумовград беше премахната, след като Върховният административен съд потвърди решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова от ноември 2011 г. да даде зелена светлина на проекта.

Инвестиционното предложение на “Болкан минерал енд майнинг” предвижда разработване на участъка “Ада тепе” от находището “Хан Крум” край Крумовград. Годишно по открит способ ще се добиват средно 850 хил. тона руда, която ще се преработва във флотационна фабрика до концентрат. При този добив разработването на находището ще продължи 9 години. Преди това за около 2 години ще бъдат изградени необходимите съоръжения, включително модерно депо за минни отпадъци, което ще замести традиционното хвостохранилище. След приключването на работата, между 2 и 4 години ще се извършва рекултивация на терена. Общите капиталови разходи се оценяват на 153.50 млн. долара, а инвестицията трябва да се изплати за малко повече от три години. В етапа на строежа на съоръженията ще бъдат ангажирани около 300 души, 230 ще работят по време на експлоатацията и 50 при рекултивацията.

Общо вероятните запаси на Ада тепе са 28 тона злато. На останалите хълмове от находището “Хан Крум”, за които канадците не са искали концесия, се намират съответно: Къпел – 2,65 т злато, Къклица – 10 т, Скалак – 1 т, Синап – 1,15 т и Сърнак – 5,4 т.—————————————————————–
Най-ниските цени на автомбили в България! Виж тук!

hard admin

*

Top