Кърджалиец изпревари всички в 18-те км от НДК до Черни връх

Кърджалиецът Шабан Мустафа спечели седмото издание на състезанието по планинско бягане „Витоша Рън”. Той измина дистанция от 18-км от НДК до Черни Връх за 1:42:24 часа.
Всяка година стотици се опитват да подобрят рекорда от 2011 г. Тогава най-големият ни планински маратонец Шабан Мустафа изкачи върха за 1 час и 37 минути. Състезанието се провежда за седми път, по едно и също време, винаги последната неделя на август и е по повод 112-годишнината на от деня когато Алеко Константинов е качил 300 души на Черни връх.
„Рекордът ми е час и 37 минути, но днес не си дадох голям зор – час и 42. Целта ми не беше да си подобрявам рекорда, а да финиширам”, заяви кърджалиецът.
При жените победителка стана Теодора Малчева. Тя стигна до най-високата точка на Витоша за 2:10:49 часа.
84-годишен мъж е починал по време на изкачване на Черни връх, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Инцидентът е станал вчера сутринта към 9,30 ч. по време на масовото изкачване на Черни връх в чест на неговите празници.
Тодор Ненков от Габрово е починал на пътя, на 50 метра под горната станция на лифт „Заека”. Причината се изяснява. Предположенията са за инфаркт или инсулт.
Както вече 24rodopi.com писа, 36-годишният Шабан Мустафа наскоро победи в малкия маратон „Приятелство без граници”, който се проведе на териториите на Гърция и Турция. Той пробяга разстоянието от 21 километра за 1 час 15 минути и 39 секунди.
На снимката: Шабан след победата си в маратона „Приятелство без граници”, в който участваха 187 състезатели
hard admin

*

Top