Кърджалиец продава 26 златни монети в Пловдив, стига до алтъните на римски легион

Седем иманяри, които били съвсем нови в бранша, са извадили невероятен късмет и са попаднали на легендарното златно съкровище на базирания преди столетия край древен Пловдив римски легион. До находката стигнали с металотърсач край пловдивския екарисаж в землището на село Скутаре. Вместо да се радват на находката си обаче, „откривателите” от Пловдив, Кърджали и село Поповица ще застанат на подсъдимата скамейка по обвинение в иманярство, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. През есента на 2011 г. в полицията в града постъпила оперативна информация, че няколко месеца по-рано група мъже от кв. „Изток” копаели с помощта на металдетектори край Скутаре.

Първо открили 1500 антични римски бронзови монети – колонии. След това продали монетите на западни прекупвачи. Междувременно с парите започнали да правят ремонти, да си купуват луксозни коли и джипове и модерно обзавеждане. На въпроси от приятели откъде са забогатели взели, че се похвалили какво са открили. Сформирала се нова група, която попаднала на още по-голямо съкровище – 3200 сребърни римски монети – антоняни и денари.

Година по-късно – на 13 декември 2012 г., мъж от Кърджали дал на един от обвиняемите – Георги Христозов, 26 златни римски монети, който се обадил на нумизмата Георги Георгиев, съобщава Блиц. Последният обяснил, че познава пловдивчанин, на когото могат да ги продадат. Тримата се наговорили да се видят в заведение в Пловдив, където били задържани от полицаите в автомобила си.

При вида на криминалистите Георги Христозов се опитал да изхвърли от колата златните монети, които били увити в салфетка. Шест от жълтиците паднали край автомобила, а останалите 20 – на пода на колата. В същия ден полицаите претърсили жилищата на задържаните, където намерили още много монети, артефакти и металдетектори. При разпитите им по време на досъдебното производство шестима от задържаните отказали да дават обяснения. Проговорил само Георги Христозов, който не се признал за виновен. Обвинителният акт срещу седмината е внесен от окръжната прокуратура в Пловдив в съда, където предстои да се насрочи дата на процеса.

hard admin

*

Top