Кърджалиец се върна с малария от Замбия, джипито погрешно му поставил диагноза грип

39-годишен мъж от Кърджали, болен от малария, е приет в изключително тежко състояние в клиниката по инфекциозни болести в Университетска болница “Св. Георги” в Пловдив. Той се върнал от Замбия на 20 март, където работил като сондьор.
Преди месец обаче заболял от малария в африканската страна. Постъпил в болница, където бил лекуван няколко дни, а след това изписан, за да се върне в дома си в Кърджали, разказа началничката на клиниката проф. Марияна Стойчева.
Тук заварил съпругата си да боледува от грип, а няколко дни по-късно от вирусната инфекция се поболяла и дъщеричката му. Когато самият той вдигнал след нея висока температура, личният лекар в Кърджали погрешно му поставил диагноза грип, обясни проф. Стойчева. Състоянието на пациента обаче бързо се влошило – получил кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, урината и изпражненията му станали кървави, повръщал кървави материи.
В петък е преведен в инфекциозна клиника на Универистетската болница в Пловдив. Първоначалните съмнения бяха, че може да развива кримска хеморагична или африканска треска, обясни проф. Стойчева. След консултацията с паразитолог обаче се изяснило, че мъжът е болен от тежка хеморагична форма на тропическа малария, каза тя. Според нея болният не се е заразил тук, не е бил доизлекуван в Замбия и маларията отново се е обострила. В момента състоянието му е изключително тежко, диша трудно и лекарите са го включили на изкуствена вентилация. Те обаче смятат, че има големи шансове да оздравее, защото след проведената терапия паразитите в кръвта му рязко са намалели. Медиците го държат в пълна изолация и най-много го пазят от комари. Ако го ухапят, може да се заразят и да пламне епидемия и тук, защото те разнасят заразата, коментираха от клиниката.

Случаят ще бъде дискутиран от инфекционисти, епидемиолози и паразитолози на научен симпозиум, който ще се проведе на 17 и 18 май в базата на Медицинския университет – Пловдив в курорта Цигов чарк. Научният форум се организира от Южнобългарското дружество по инфекциозни болести и на него ще си дискутират различни екзотични заболявания, сред които и маларията.
Преди 5 години в област Кърджали за малария бяха изследвани двама души, завърнали се от Гвинея, припомниха за 24rodopi от МБАЛ. Единият е преболедувал и лекуван по време на престоя си там. При завръщането му в България, поради конкретни оплаквания е продължил лечението си в УМБАЛ – Пловдив, където диагнозата е потвърдена.

За последните 10 години регистрираните маларийни случаи у нас са 192. Расте броят на идващите от маларийни райони наши и чужди граждани – потенциални източници на малария. Това създава риск от възстановяване на местната малария в страната. Опасността се крие и във възможността родните комари да се заразят с малария и да започнат да пренасят заболяването.

—————————————————————–
Най-ниските цени на автомбили в България! Виж тук!

hard admin

*

Top