Кърджалийки получават 278,53 лева на месец за отглеждане на дете – най-малко в страната

Софиянки гледат бебе с по 555 лв. на месец, а кърджалийки – с 278 лева, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ).
Най-малко пари в България получават майките в Кърджали, показват последните данни за обезщетения за бременност и раждане на НОИ за деветмесечието на 2013 г. Средното обезщетение за бременност и раждане в Кърджали е било 278,53 лв. Двойната разлика идва от заплатите, върху което са се осигурявали жените.
До края на миналата година размерът на обезщетението за бременност и раждане беше 90% от осигурителния доход на дамите за последните 24 месеца. Така средното обезщетение, което са получавали майките за периода януари – септември 2013 г. е било 398,93 лв., или с 6,33 лв. повече спрямо деветмесечието на 2012 г. За тази една година най-голям ръст в парите на майките на деца до 1 г. е регистриран в Ловеч, където средното обезщетение се е увеличило с около 20 лв. Във Видин, Кърджали и Пловдив средните майчински за деветмесечието на 2013 г. и 2012 г. намаляват с 2-3 лв. От тази година размерът на майчинските през първата година на детето ще се изчисляват според реалните доходи на майката от последните 18 месеца. Според предварителни изчисления това ще повиши с около 12 лв. обезщетението. Повече пари ще взимат и жените, които останат да се грижат за детето си до 2-годишна възраст. От началото на годината обезщетението е равно на минималната заплата – 340 лв. По-високи детски надбавки ще има, но само за второ дете. Така за 2 деца едно семейство ще получава 85 лв. – 35 лв. за първото и 50 лв. за второто.
На снимката: 15 бъдещи майки завършиха курса за майчинство в училище „ДАР” към МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Наскоро пък се проведе конкурс „Най-красива кърмеща майка”
hard admin

*

Top