Кърджалийки с награди на кулинарен фестивал в побратимения Владимир, руснаците най-много харесали къпаната баница и баклавата

По покана на кмета на руския град Владимир – Сергей Сахаров, кърджалийките Росица Генчева и Мария Панайотова взеха участие в кулинарния фестивал по проект “Владимирский калач”. Двете се представиха достойно и в двата етапа на фестивала, в който участие взеха представители от 14 държави на побратимените градове на Владимир, сред които е и Кърджали.

В първият етап на фестивала нашите участнички са показали готварските си умения пред многобройна публика в ресторант „Русская деревня” в гр. Владимир. Представители на местни печатни и електронни медии, много ученици от професионални гимназии по обществено хранене, преподаватели, изявени кулинари и шеф-готвач са наблюдавали процеса на работа, а след това са имали възможност да дегустират приготвеното. През цялото време на работния процес непрекъснато е имало въпроси от страна на публиката по повод рецептите или къде работят участниците.

Медиите, отразяващи фестивала, акцентували на това, че двете наши представителки не са професионално обвързани с кулинарията, а са медицински работници.

На вторият ден, участниците в кулинарния фестивал са отпътували за гр. Суздал, където в ресторанта на „Олимпийско село” от всяка рецепта са приготвили по 30 порции.

„Всичките ни рецепти бяха предварително избрани, както и продуктите за тях. Подготвихме „Пататник”, „Тракийска баница”, ” Родопски сач”,” Родопска кавърма”,” Запеканка с месо”, „Турска баклава и Къпана баница”. Ястията се харесаха изключително, но най-впечатляващи за домакини и гости бяха къпаната баница и баклавата”, споделиха Росица Генчева и Мария Панайотова.

И допълниха: „Условията , при които работихме бяха от най-добрите, а да не говорим за топлото посрещане- типично по руски. В целия град се говореше за българската вечер и навсякъде имаше плакати за това. Всичко беше на ниво и остави в нас незабравими спомени и чудесни впечатления за двете страни. Усещането беше невероятно, а ние се почувствахме много специални и значими. Това, че двете общини поддържат двустранни контакти в областта на културата, образованието и други области от обществения живот е още едно доказателство за добрите взаимоотношения и активни връзки между двете страни. Дадохме всичко от себе си, за да представим община Кърджали достойно и оправдаем гласуваното доверие. Нямате си представа как се чувства човек застанал до българския флаг и този на град Кърджали в чужбина.”

Росица Генчева и Мария Панайотова изказват своята благодарност към кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис за възможността да представят Кърджали на кулинарния фестивал в гр. Владимир. Специални благодарности те отправят и към секретаря на общината Сезгин Бегир за оказаното съдействие при заминаването им и още по-добро завръщане.

hard admin

*

Top