Кърджалийски фирми също ще градят новия Цинков завод, канадците избират подизпълнители

Канадската фирма SNC Lavalin, която спечели конкурса за модернизиране и реконструкция на цинковия завод от ОЦК в Кърджали, в момента избира подизпълнители на проекта.
Няколко местни фирми вече са проявили желание да участват във възстановяването на производството на цинк. В ход е изготвянето на работен проект със срокове за начало на строително-ремонтните работи и пуска на новия завод. Очакванията са след завършване на работата в новия завод да бъдат назначени около 250 металурзи.
Както вече 24rodopi.com писа, Onet, SNC Lavalin и Ausenco бяха трите фирми, които участваха в заключителния етап на конкурса по избор на главен изпълнител за изграждане на цинковото производство в Кърджали.
Новото производство е на базата на последните технологични постижения в металургията и няма да замърсява околната среда. Заради работата на ОЦК Кърджали градът беше с най-много обгазявания със серни диоксиди и оловни аерозоли в страната. „Хармони 2012“, която е новият собственик на металургичния комбинат, подписа договор за модернизация с канадците в началото на ноември.
SNC Lavalin е най-голямата компания за инженеринг и строителство в Канада. Един от последните й проекти e свързан с добив на никел и кобалт в Мадагаскар. Дружеството има натрупан завиден опит в много национални и международни проекти, свързани с изграждане и модернизация на мощности за производство на цинк. Като примери могат да бъдат посочени: Prairie Creek Mine Project, Northwest Territories, Канада през 2008 г. с възложител Canadian Zinc Corporation, Brunswick Smelter Expansion, New Brunswick през 2011 с възложител Xstrata Zinc Canada и др.

hard admin

*

Top